RUM KOCKE

Rum kocke

Sastojci:

Biskvit

4 jajeta
1 solja secera(solja 250 ml)
4 male kasike ruma
1 vrecica vanila secera
300 ml jogurta
250 ml ulja
1.5 solja brasna
1/2 solje kakaoa
2 male kasike praska za pecivo
1/2 male kasike soli

Preljev

250 ml mlijeka
1/2 solje secera
3 male kasike ruma

Glazura

300 ml slatkog vrhnja
250 g mlijecne cokolade
50 g maslaca

Priprema

1. Dobro umutiti jaja sa secerom i rumom,zatim dodati ulje i jogurt i dobro umutiti .
Dodati brasno pomijesano sa kakaom,praskom za pecivo i soli.Miksati samo toliko da se
sjedini. Istresti pripremljenu smjesu u podmazanu tepsiju velicine 40x26 cm i peci u
zagrijanoj pecnici na 180 stepeni 30 minuta.
2. Dok se pece kolac pripremitie preljev tako da prokuhate mlijeko sa secerom i na kraju
dodate rum. Ostavite da semalo prohladi dok se ne ispece kolac. Pecen kolac ostavite
oko 5-10 minuta da se malo ohladi i onda ga prelijte pripremljenim preljevom.Ostavite
kolac da se ohladi.
3. Za glazuru ,zagrijte slatko vrhnja pazeci na ne prokljuca.U zagrijano vrhnje dodajte
cokoladu i maslac i mijesajte dok se ne otopi cokolada i maslac. Prelijte preko kolaca i
ostavite kolac u frizider da se dobro ohladi.
4. Ohladjen kolac izrezite na manje kocke i svaku po zelji ukrasite sa slagom i posluzite.

Objavi komentar