BUREK OD SJECKANOG MESA ILI TI SJECKANI BUREK


Burek je naziv za pitu s mesom, sve ostale su pite - sirnica od sira, zeljanica
od špinata (ili blitve, kako ko pravi), krompiruša - od krompira, tikvenica od
tikve, i ostale. Sve su pite pitice, samo je burek pitac. I njega ima raznih
vrsta, od bureka sa faširanim mesom, do bureka samo sa sjeckanim mesom, a i
šarenog bureka, to je ono pola meso sjeckano - pola krompir izrendani. Ovaj
je od sjeckanog mesa, cista teletina, teleci šol, tako da nema trunke masnog,
niti žilica, morate imati dobrog mesara kojeg cete redovno maltretirati (mene
moj zove Nemasna) i koji ce vam ostaviti dobar komad telece šnicle ili kao
meni - teleci šol. Ni slucajno frikando (bez obzira što extra izgleda), jer je
pretvrd za ovo.


 

2h Srednje zahtjevno


Sastojci


800 gr teletine bez kosti, ikakvih žilica i
masnoce
po potrebi so, vegeta i biber
po potrebi ulje
1 mali krompiric da kao poveže meso
e sad jufka
1/2 kg brašna za pite i kolace + malo za


nakuhavanje
1 kašika supena soli
malo ulja
dosta srece i umijeca da vam jufka
uspije :)


Priprema


1. Meso isjeci na šnicle debljine prst. Ako ima ikakvih žilica ili masnog skinite. To samo ako
nemate mesara koji da da se maltretira kao što ja imam.
2. E sad šnicle isjeci na prutice, pa na kockice. Posoliti, ili povegetiti, posuti uljem,
pobiberiti i ostaviti da malo stane. Ako ovo radite sa junetinom ili govedinom, onda to
uradite dan ranije, da meso malo omekša. Sa teletinom nema potrebe, bude kao da
jedete kajmak ili puter, mmmm Ko misli da je burek suh, vara se, treba ga pomastiti
prije pecenja, a i napraviti pomastu poslije. Ali ko voli malo masnije meso, neka
slobodno pravi od toga. Ja ne jedem masno i žilice, tako da koristim iskljucivo ovakvo
cisto u svemu, ne samo u bureku.
3. Dok meso "stoji", vi pripremite jufku. U brašno stavite so, malo al malo ulja i zamijesite
sa mlakom vodom. Tijesto nakuhavajte sa brašnom i treba da bude mekano kao resica
na uhu. Ne tvrdo jer se nece dati razvlaciti. Tijesto podijeliti na loptice i svaku
razvaljati kao za tijesto za picu. Staviti na kuhinjsku krpu i malo nauljiti da se ne osuši,
4. Jufku razvuci najbolje što znate. Nauljite ruke i preko ruku ih prenosite do stola gdje
ste stavili stolnjak. Evo kako to radi ciko od 60 g pa vidite znanje.
http://youtu.be/9QKz69r9cCs neka vam ne bude mrsko pogledati. Ako i vama paše
Halid u pozadini, pustite ga nek pjeva. Meni je Cola pjevao dok sam pravila pitu -
naravno.
5. eh sad meso, u meso sad izrendati ovaj jedan krompiric, prije ne treba jer ce pocrniti. I
dobro izmiješati. Krompir se valjda stavlja da kao poveže meso. Poredati po jufki,
odsjeci ove krajeve zadebljale (ja bar sjecem) i zarolati pomocu stolnjaka u "crijevo", a
onda u zvrkove ili kako vam je volja.


6. Stavljati ih u nauljen pleh ili tepsiju. Malo odozgo pouljiti. Rernu ugrijati na 250, ubaciti
unutra i poslije 15 minuta smanjiti na 200. Peci dok ne porumeni.
7. Kad je pecen probajte slanocu. Ako je preslan, onda u malu šerpicu stavite malo
mlijeka i putera i kad prokuha prelijte 1-2 kašike supene svaki zvrk. Ako je neslan, onda
u ovo sve dodajte malo soli, ne previše. Ako je sve OK, onda samo malo prelijte sa ovim
preljevom i vratite u rernu.


Posluživanje


Burek se u Sarajevu služi sa jogurtom ili kefirom. Naravno da može i sa nekom salatom,
kako vam volja. Moze se i na tanjir staviti kašika pavlake ili kajmaka, ko voli. I na kraju
moja cuvena recenica - ko hoce i voli, nek doda luka u meso, sitno nasjeckati, ja nešto ne
bih. hvala. Ko ne zna ili nece da proba praviti od domacih, sve ovo isto može napraviti i od
gotovih jufki, samo je fol da ruke nauljite, kad srolate jufku malo je pokvasite kiselom
vodom i lagano srolate u zvrk, nema veze ako pukne, nece ništa iscuriti. Bude isto tako
dobar, ma gdje ima mesa, mora biti dobro, nema da fulaš. Još jedna napomena: burek isto
možete zalediti, odlediti kad vam treba u mikrovalnoj i bude kao da ste ga izvadili iz rerne.
Odlican!


www.coolinarika.com

2 komentari

Burek je naziv za pitu s mesom....trebali ste dodati u Sarajevu ga tako zovu

Reply

Objavi komentar