
Sastojci:
Biskvit:
6 jaja
6 žlice šečera
6 žlice brašna
2 žlice kakao
1/2 vrečice pecilni prašak
nadjev:
500 gr. maskarpone sir
Za navlažniti biskvite:
12 žlica mlijeka
po želji dodati čokoladni liker ili rum u mlijeko
Čokoladni preljev:
1,5 dcl. tekuće vrhnje za kuhanje ( ne za šlag)
150 gr. čokolade za kuhanje
2 žlice šečera u prahu
Priprema
1. Penicu uključimo na 180 stepeni. Pleh iz pečnice obložimo papirom za pečenje.
2. Izmiksamo prvo bjelanca sa šečerom u čvrstu masu,dodamo žumanjca, kakao...i brašno
sa pecilnim, pažljivo premješamo i izlijemo u pleh iz pečnice.Pečemo 12 minuta ili dok
vam ne bude pečeno.
3. Biskvit prerežemo na pola da dobijete dva biskvita.Inaće biskvit dođe tanji ali kad ga
namažete sa nadjevima i čokoladom dobije pravu visinu.
4. Vrhnje,čokolada i šečer rastopimo na pari ( u plastičnu posudu postavljena nad loncem
sa kipućom vodom koja vri).Preljev ohladimo.
5. Biskvite postavimo na pladanj gde ga budete filovali, poprskamo sa mješavinom od
mlijeka i likera, namažemo polovinu od maskarpone kreme,prelijemo sa pola
čokoladnog preljeva,stavimo drugi biskvit, isto navlažimo, namažemo sa drugom
polovinom maskarpone kremom i opet prelijemo sa čokoladnim preljevom.
6. Ohladimo u frižideru i služimo. Dobar tek !!!
Posluživanje
Da vas slike ne zavaraju, jer se ne vide dva bijela nadjeva,ja sam radila odavno ovaj kolač i
slike su iz arhiva.tako da dođe tamni,bijeli,čokolada,tamni,bijeli i na vrh čokolada i ukrasi.
Objavi komentar