Bregovska pita


Ma volim je, što da vam kažem... ova je malo nježnijeg okusa od prve verzije,
ali jednako socna i izrazito ukusna. Ispreplicu se opojni mak, krckavi orasi,
slatkaste jabuke, mirisni rogac i nježna vanilija... tradicionalni sastojci u
fancy look-u :-)


 

Sastojci

nadjev od jabuka i rogaca
1,2 kg ribanih jabuka
sok pola limuna
dašak cimeta
2 cepa ruma
150 g šecera
50 g mljevenog rogaca
50 g finih biskvitnih mrvica


nadjev od oraha
300 g mljevenih oraha
100 g finih biskvitnih mrvica
150 g šecera
2 cepa ruma
2 žlice meda
300 ml vruceg mlijeka
nadjev od maka
300 g mljevenog maka
100 g finih biskvitnih mrvica
150 g šecera
2 žlice meda
400 ml vruceg mlijeka
premaz
400 ml mlijeka
1 vrecica praška za puding vanilija
2 žlice šecera
1 jaje
200 g kiselog vrhnja
osnovno
8 gotovih kora za pite
150 ml mlijeka (za premazivanje kora)
150 ml ulja (za prskanje nadjeva)

Priprema
1. Kore 'iskrojiti' prema limu za pecenje koji koristite (veci, dublji).
2. Za nadjev od jabuka naribane jabuke kratko propirjati sa limunovim sokom, cimetom i
rumom. U prohladeno umiješati šecer, rogac i biskvitne mrvice.
3. Za nadjeve od maka i oraha pomiješati sve sastojke.
4. Lim premazati uljem, položiti prvu koru, pomocu kista je premazati mlijekom, staviti
drugu koru, premazati je mlijekom i filati sljedecim redom (izmedu svakog nadjeva idu
po 2 kore, svaka se premazuje mlijekom, dok se nadjevi prskaju uljem): mak, jabuke i
rogac, orasi. Zadnje su 2 kore takoder. Obilno ih poprskati uljem.


5. Pitu staviti peci u zagrijanu pecnicu na 180*C, peci pola sata.
6. U meduvremenu puding i šecer skuhati u mlijeku, u vruce umiješati pjenasto izlupano
vrhnje s jajem i premazati preko polupecene pite, vratiti u pecnicu i ispeci do kraja.
Savjet

Koristila sam prave biskvitne mrvice od biskvita s aromom maslac-vanilija i maslacem,
prema receptu. No, ovdje sam pronašla da možete koristi i mrvljene/mljevene kekse -
preporucila bih neke kvalitetne s aromom vanilije, ili bilo koje druge aromaticnije
keksice tipa piškote ili cajni kolutici u kombinaciji s napolitankama (punjenima
vanilijom, primjerice).
www.coolinarika.com

Objavi komentar