Dzenecija


Dzenecija je vrsta halve. Naziv dolazi od perzijskog ganegi "kao dusa". U Bosni
je cesto nazivaju dZenecija, a oznacava "rajsko jelo".Za dzneciju R.
Gradascevic kaze da je kao biljur (kristal), a po njoj sve kao da je inje
popadalo.Ponovo ja sa starinskim receptima. Namjerno sam je slikala na puno
svjetla da vidite kako se sjaji kao biljur. Ako se pitate kakav joj je ukus,meni
je puno ljepsa od obicne halve, a i gdje nece biti kada se pravi na maslu i sa
nisestom. Zaista je ovo kraljica halvi!


 

Jednostavno
Sastojci
50gr kravljeg masla


150gr secera
50gr meda
100gr niseste (ja sam koristila kukuruzni
skrob)
voda
Priprema
1. Uzavrelom maslu dodati secer i mijesati dok se ne rastopi. Dodati med i i mijesati dok
se ne jedini. Na to dodati 100ml vode i ponovo mijesati dok se secer ne rastopi (kada se
doda voda secer se ponovo kristalizuje).


2. Na to sve dodat nisestu razmucenu sa vodom (tanko) i kuhati dok ne postane gusto i dok
se ne pocne hvatati za kasiku. Kasikom oblikovati i posluziti.
www.coolinarika.com

Objavi komentar