GUSTI SOK OD JABUKE I MRKVE (JUICE)


Ovo je osnovna verzija soka kojeg godinama vec pravim, voce mijenjam
zavisno od sezone. Kombinirala sam s kajsijama, breskvama, kruškama,
dunjama... Svaki je bio ukusan i okusom podsjecaju na skupe Fruktalove
sokove, ovo je ipak domace, bez konzervansa, još ako imate svoje domace
neprskano voce... mmmm
Autor: belada
Jednostavno
Sastojci
oko 5 kg ocišcenih oguljenih jabuka (ili
voca kojeg želite ili kombinirano)
0,5-1 kg mrkve (nju stavim samo kad
pravim od jabuke, kruške ili dunje


samo radi boje)
1,5 kg šecera
limunova kiselina
voda
Priprema
1. Voce ocistiti usitniti i staviti kuhati. Vode staviti toliko da prekrije voce. Isto napraviti i
s mrkvom. Ja mrkvu kuham posebno jer njoj ipak treba malo duže da se skuha. Skuhano
ostaviti da se ohladi, možete dodati hladne vode da se brže ohladi.
2. Prohladeno miksati u blenderu, ja koristim sokovnik jer mi je tako sitniji i kompaktniji,
baš kao onaj kupovni. Izmjerite koliko ste dobili te tekucine (naravno voce i voda u
kojoj se kuhalo) te dodajte vode da imate približno cca 19-20 litara soka. Dodati 1,5 kg
šecera i oko 8 dkg limunove kiseline. Miješajte i probajte kako vam odgovara jer nije
svako voce jednako slatko tj. kiselo.


3. Staviti da prokuha, tj. da baci kljuc. Pjenu nemorate skidati. U meduvremenu oprati
boce, sterilizirati ih u vrucoj rerni, pripremiti cepove. Vruc sok sipati u vruce boce,
zatvoriti ih i ostaviti utopljene dok se ne ohlade. Takav sok iako nema puno šecera niti
konzervansa može se ocuvati mjesecima.
www.coolinarika.com

Objavi komentar