Žerbo sa orahom..



Srednje zahtjevno

 
Sastojci

 
Za testo:
450 g brašna(pola oštrog pola glatkog)
150 g maslaca
50 g kristal šecera
2 ravne kafene kašike suvog kvasca
1 jaje
1 žumance
70 ml mlakog mleka
malo rendane korice limuna


100 g kiselog vrhnja
Za fil:
450 g džema od kajsija(ako je moguce domaca)
250 g oraha
250 g kristal šecera
2 kesice vanilinog šecera
Glazura od cokolade:
100 g cokolade za kuvanje
50 g maslaca


Priprema


1. -Kvasac sa mlakim mlekom i šecerom staviti malo da nadode. Brašno razradimo sa
maslacem sobne temperature koliko je moguce, zatim dodamo ostale sastojke i
zamesimo glatko testo.Pokrijemo i ostavimo na sobnoj temperaturi 2 sata.Premesimo i
opet ostavimo sat vremena da nadode.Zatim je podelimo na cetiri dela.
2. Orah malkice prepecemo pa je sameljemo ili oklagijom razdrobimo. Pomešamo sa
kristal šecerom, vanilin šecerom i podelimo na tri jednaka dela. Isto tako podelimo i
džem od kajsije na tri dela.


3. Prvo testo rastanjimo narolamo na oklagiju i premestimo na tepsiju ( 21 x 33 )obložen
pek papirom. Premažemo sa džemom i pospimo sa šecernim orahom i malkice je
pritisnemo u džem. Isti postupak ponovimo kod drugog i treceg lista. Cetvrti list
rastanjimo premestimo i izbockamo sa viljuškom. Stavimo u zagrejanu rernu i pecemo
30 minuta na 180 stepeni. -Ja posle 15 minuta pokrijem površinu alufolijom da testo
ostane svetlija..
4. Glazura od cokolade: Iznad pare otopimo cokoladu i maslac,skinemo i mešamo da se
hladi. Prelijemo površinu žerba.


www.coolinarika.com

Objavi komentar