Peceno meso i krumpir u kiselom kupusu i vinu


Omiljeno peceno svinjsko meso i kiseli kupus koje pripremam za svaku Novu
Godinu. Socno i ukusno super je i kao zimski nedjeljni rucak! I sa ovim prvim
receptom u 2014. zelim svima sve najbolje u Novoj Godini i uspjesno kuhanje!



Sastojci

1 kg svinjsko meso
6-8 kom kobasice po izboru

4-5 kom slanina
400ml bijelo vino (obicno ili pjenusavo)
2 crveni luk
par grancica ruzmarin

3-4 krumpir
sol, papar

Za kupus
800 - 900g kiseli kupus
1/2 salice slanina
2 jabuka
1 luk
2 cesnjak
2-3 lovorov list
2 zlicice mazuran
1 zlicica kim
1/2 - 1 zlicica svjeze mljeveni papar



Priprema

Dodajte kobasice po svojem ukusu, ja sam koristila dvije vrste; svjeze svinjske sa
zacinima i jabukom i pikantne sa Chorizo. Slobodno moze samo jedna vrsta. Dodala sam
i tanko narezanu svjezu slaninu na koju je sjedio narezan krumpir. Mozete dodati i suha
rebarca. Za kupus; umjesto slanine, mozete dodati sitno nasjeckanu suhu kobasicu ili
obicnu sunku.
1. U duboku i vecu tavu (moze i lonac) zagrijati ulje i dodati nasjeckan luk, oguljene i
nasjeckane jabuke, sitno nasjeckanu slaninu. Prziti oko 7 minuta. Zatim dodati cesnjak i
lovorovo lisce i poprziti jos 1 minutu.
2. Ocijedeni kupus dodati u luk i slaninu, popapriti, dodati kim u prahu i mazuran i sve
dobro promijesati.
3. U vecu dublju tavu za pecenje rasporediti kupus, zatim dodati slaninu, oguljen i
narezan krumpir i kobasice

4. Svinjsko meso kupite koje zelite, glavno da je jedan dio pokriven sa masnocom.
5. Meso istrljati sa paprom i soli i staviti u vecu tavu na malo ulja pa poprziti svaku stranu
par minuta.
6. Staviti meso na sredinu sa masnim dijelom prema gore. Krumpir malo posoliti po
potrebi. Narezati crveni luk na kriske i poslagati preko krumpira. Doda se jos i narezane
jabuke na kriske zajedno sa korom ali nisam imala pa je kod mene bez. Krumpir, kupus
i kobasice zaliti sa bijelim vinom. Dodati grancice ruzmarina.

7. Pokriti sa folijom, ali ne potpuno, treba imati par otvora da isparava i staviti peci na
180 C oko sat i pol. Zadnjih 30 minuta maknuti foliju i vratiti pecenje nazad u pecnicu
da se sve jos dobro zapece!
8. Kad je gotovo, izvaditi i ponovo pokriti sa folijom i ostaviti da odmara oko 20 minuta
prije serviranja. Meso narezite na kriske.


izvor: coolinarika.com

Objavi komentar