NANAIMO BARS - Kanadski nepeceni kolaci - ploske
- on 14:40
- No comments
Prosli vikend prosao je u znaku Kanadske kuhinje, pa nakon vec par
objavljenih kanadskih receptica evo i deserta. Rijec je o popularnom kolacu
koji je dobio ime po gradu Nanaimo koji se nalazi na otoku Vancouver,
Kanada. Kolac se ne pece, tekstura je nesto kao nugat, onako se malo razvlaci
pod zubima. Kalorije nemojte brojati jer su dramaticne ali sto se moze kad je
ukusan! :D
Srednje zahtjevno
Sastojci
10 osobe
Podloga
125g maslaca - neslanog
1/3 salice secera(PROČITAJTE ZA VAŠE ZDRAVLJE)
5 zlica kakao u prahu ( bez secera)(PROČITAJTE ZA VAŠE ZDRAVLJE)
1 jaje
6-10 komada obicnih keksa
1/2 salice bademi
2/3 salice kokosovo brasno(PROČITAJTE ZA VAŠE ZDRAVLJE)
Krema
200g maslac (neslani)
1/2 salice slatko vrhnje
3 zlice puding od vanilije (prah)
2 i pol salice secer u prahu(PROČITAJTE ZA VAŠE ZDRAVLJE)
1-2 zlicica vanilija ekstrakt ili sjemenke
Cokoladni sloj
150g tamne cokolade(PROČITAJTE ZA VAŠE ZDRAVLJE)
50g maslac
Priprema
Samo da kazem meni je sloj kreme ispao malo deblji nego sto bi trebalo, to je zbog toga
jer sam ja dodala malo vise (50%) sastojaka za kremu nego sto pise, jer moj dragi voli
buttercream pa zbog njega ekstra. A vi kako zelite. :) Isto tako ako zelite malo deblju
podlogu povecajte sastojke za 50%.
1. U manji lonac dodati maslac, secer i kakao i na najnizu temperaturu lagano otopiti uz
mijesanje. Nesmije kuhati! Cim se sva rastopilo i masa je postala glatka izgasiti.
2. U vecu zdjelu dodati jaje i umutiti ga. Sada polako dodavati otopljenu vrucu smjesu u
jaje. uz stalno mijesanje. Najbolje je koristiti elektricni mikser na najsporiji okretaj,
ako nemate onda moze i sa rucnom mutilicom. Dakle cokoladna smjesa dodaje se
polako, da curi u umuceno jaje koje non stop mijesate. Pri spoju vruce cokolade i jaja,
smjesa ce postati gusta. Za one koji se boje nepecenih kolaca sa jajima; tokom
dodavanja vruce smjese kakaa i maslaca, jaje ce se "skuhati" sto i pridonosi
zgusnjavanju kreme, zato bez straha, nema sirovih jaja :)
3. Dodati mljevene obicne kekse. Moze biti krupno ili fino mljeveno, zavisi ako zelite
podlogu kolaca malo vise hrskavu. Ja sam imala obicne kekse nesto slicno nasoj
"Domacici" (jedna strana prelivena cokoladom) pa sam te keksice samljela.
4. Dodati mljevene bademe. U receptu pise grubo nasjeckano, ja sam ih samljela.
5. Umijesati kokosovo brasno.
6. Sve zajedno promijesati u jednolicnu smjesu, Biti ce jako gusto skoro kao nekakvo
tijesto koje mozete oblikovati i nece se lijepiti za zdjelu.
7. U dublju tavu ( moja je velicine 22cmx22cm ) , staviti masni papir, nije obavezno ali je
lakse kasnije za rezanje, mozete cijeli kolac izvaditi u komadu. Dodati smjesu i dobro
pritisnuti i izravnati.
8. Dodati sve sastojke za kremu u vecu zdjelu i izmiksati u finu kremu. U originalnom
receptu pise 2 zlice vanilija pudinga u prahu. Ako nemate puding zamijenite sa 2 zlice
skrobnog brasna uz dodatak 2 zlicice vanilija ekstrakta, secera ili sjemenke iz mahuna.
Moze se dodati bilo koja aroma, recimo malo kave za capuccino verziju ili mint za "after
eight" verziju. itd.
9. Smjesu dodati na podlogu kolaca i jednoliko razmazati.
10.Otopiti zajedno cokoladu i maslac, ostaviti da se ohladi i onda preliti preko kreme.
Odmah staviti u hladnjak da se krema i cokoladni preliv malo skruti.
11.Narezite na kvadratne ili duguljaste ploske. Ako cokoladni sloj puca prilikom rezanja
ostavite da odstoji izvan hladnjaka oko pola sata pa onda narezite.
www.coolinarika.com
Objavi komentar