
Sastojci:
30 dag čokolade tamne ili mliječne
3 žlice maslinova ili obična ulja
F I L:
2 naranče
1 žlica narančine marmelade
3-4 jaffa keksa
cimeta, vanilin ekstrakta
1 žlica likera(po potrebi)
kalupi za praline
Priprema:
1.Najprije kalupe za praline staviti na hladno u
duboko U zdjelu srednje velicine stavite vodu i pustiti da zavrije. Preko te padele
staviti drugu manju padelicu koja ne smiji dirati dira vodu i u njega stavite
čokoladu potrganu na male komadice i tri zlicice maslinova ulja, smanjiti vatru na
minimum i otopite čokoladu miješajući stalno.
Otopljenom čokoladom pomocu male zličice obložiti u tankom sloju stranice i dno
kalupica i stavite u hladnjak cca 10 minuta da se stegne čokolada kao omotač .
Izvadite kalup iz hladnjaka i jošjednom premažite i stavite čokoladu tamo gdje se nije
dobro uhvatila prvi puta i opet u hladnjak cca 10 minuta. Mlječnu ili belgijsku čokoladu
(tj koju ćete koristiti za praline)drzite na pari tako da ne bude čvrsta.
Za filu u zdjeli izdrobiti 2-3 jafa keksa, dodati maslac na sobnoj temperaturi,
malo likera od naranče , malo cimeta i smjesu naranče koju treba prokuhati i samljeti.
Vilicom ili štapnim mikserom utrljajte maslac u kekse sve dok ne dobijete glatku
smjesu.
2.Napunite premazani kalup dobivenom smjesom od keksa, naranče i likera, ostavite
samo malo prostora za napraviti dno praline mljecnom cokoladom i vratite u hladnjak
na oko pola sata. Premazite zadnji sloj čokolade po vrhu tako da napravite dno
praline, nožem poravnati ili špahtlom dno praline na kalupu i vratiti ponovo u frižider
jos 1-2 h da se maslac i sve dobro stisne....istisnite pazljivo praline iz kalupa i uredite
rubove ako nisu lijepi i ako vas smeta . Drzite praline hladnjaku prije posluženja.
Možete ih staviti u košarice.
Ova količina je za cca 30 pralina ovisi o veličini kalupa od pralina. Ovdje je meni
ispalo u ovim kalupima cca 30 pralina.
3. Ako nema punjenja sa narančom ubacim samo 1-2 višnje iz kompota i zalijem
čokoladom isto su odlične praline.
Prijatno!
Objavi komentar