Roza Opera - Voćna verzija poznatog kolača


















Sastojci:

Korice:

6 bjelanjaka
2 zlice secera
225 g fino mljevenih badema ( brasno
od badema )
225 g secera u prahu
6 jaja
70 g brasna
1/4 zlicice soli
60 g otopljenog masla

Nadjev od malina:

350 g malina
350 ml vode
1 limun ( sok i korica )
4 zlice gustina
150 g secera

Pjenica od jagoda:

400 g jagoda
2 vrecice zelatine
8 zlica hladne vode
180 g secera
1 zlica soka od limuna
400 ml slatkog vrhnja
1 zlicica tekuce vanilije

I jos:

200 g dobrog djema od malina ( ja sam imala domaci )
150 g oljustanih badema
1/2 bocice ekstrakta maline
bademi u listicima
maline

Priprema:

1. Najprije napravi nadjev od malina . Maline skuhaj sa vodom oko 5 min te ih propasiraj
.Propasiranoj kasici dodaj limunov sok i secer te stavi na vatru da uskuha . Gustin otopi
u 100 ml vode , pa dodaj vocnoj kasici i kuhaj uz mijesanje dok se ne zgusne . Skini s
vatre i ohladi .
www.coolinarika.com
Roza Opera
2. Dok se maline hlade napravi korice . Bjelanjke istuci u pjenicu , pa im postepeno dodaji
2 zlice secera . Bademe , secer , jaja i sol muti mikserom dok smjesa ne postane
lagana i pjenasta oko 3 min te na kraju umijesaj brasno .
3. U smjesu jaja i brasna umijesaj pjenu od bjelanjaka vrlo lagano spatulom , te na kraju
umijesaj otopljeni i prohladjeni maslac . Najveci pleh od pecnice prekrij papirom za
pecenje i uspi polovicu smjese poravnaj i peci u ugrijanoj pecnici na 220 stupnjeva 5-7
min. Na isti nacin ispeci i drugu koricu . Pecene kore ohladi .
4. U medjuvremenu napravi pjenicu od jagoda . Jagode samelji u multipraktiku ili
blenderu , te ih procijedi . Zelatinu otopi u vodi i pusti neka nabubri 3-4 min. Jagodama
dodaj secer , sok od limuna i vaniliju , mijesaj dok se secer ne otopi . Slatko vrhnje
istuci u pjenicu . Zelatinu otopi u mikrovalnoj , pa je dodaj pireu od jagoda . Njezno
spatulom umijesaj istuceno vrhnje u pire od jagoda . Jednu cetvrtinu pjenice odvoji za
dekoraciju .
5. Ohladjene korice prerezi poprijeko na dva dijela . Prvu koricu polozi na ravni tanjur i
premazi tankim slojem djema od malina , preko djema premazi polovicu pjenice od
jagoda . Drugu koricu premazi djemom i premazanu stranu okreni na pjenicu , i gornju
stranu korice premazi djemon , pa preko nanesi cijeli nadjev od malina i poravnaj .
6. Trecu koricu premazi djemom i premazanu stranu polozi na nadjev . Gornju stranu opet
premazi djemom i na nju premazi ostatak pjenice . I zadnju koricu premazi djemom na
obje strane , te na kraju premazi tankim slojem pjenice . Ostatkom pjenice premazi
stranice ( ako ti je ostalo ) . Kolac stavi u hladnjak da se dobro rashladi i stisne ,
najbolje preko noci .
7. U medjuvremenu oguljene bademe isjeckaj sto sitnije , te ih stavi u plasticnu vrecicu i
ulij pola bocice ekstrakta od maline . Vrecicu zatvori te izmedju dlanova utrljaj
ekstrakt u bademe . Obojane bademe prebaci na tanjur i pusti neka se suse nekoliko
sati .
8. Sutradan rashladjenom kolacu odrezi rubove i cijelu povrsinu pospi obojanim bademima
. Pokusaj da bademi budu ravnomjerno rasporedjeni . Kolac narezi na snite , te na
svaku snitu stavi 6 listica badema u krug , pa na kraju u sredinu postavi jednu malinu .
9. Ako zelis kolac mozes servirati uz jos svijezeg bobicastog voca .

Objavi komentar