ÐULBASTIJE- UKUSNO,NEODOLJIVO !!!


jako ukusno jelo...

40min Srednje zahtjevno



 
Sastojci

 
6 osobe
dulbastije:
500 gr mljevene junetine
400 gr krompira
3 manje glavice luka


2 cena cešnjaka
2 kašike brašna
1 jaje
po ukusu so,biber,vegeta
bešamel:
malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
malo soli,bibera
komadic sira,po želji


Priprema


1. Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj.
Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so
biber i mješavinu zacina. Sve fino izmiješati da se masa ujednaci.
2. Oblikovati dulbastije, kao pljeskavice...
3. ...i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da
uhvate finu koricu sa obje strane.


4. Pržene dulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!Bešamel- na ulje
u kojem se pržilo meso dodati komadic putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati
da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajuci svo vrijeme. Dodati i vrhnje za
kuhanje, so i biber, po želji.
5. U gotov bešamel dodati i malo sira ( kackavalj, parmezan,gauda, ementaler...po želji )
Preliti dulbastije bešamelom, pokriti folijom i peci 30-tak minuta na 220 C.
6. Zatim skinuti foliju i peci još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
www.coolinarika.com

Objavi komentar