Sastojci
Biskvit:
9 jaja
250 gr secera
300 gr oraha ili przenih i oguljenih
ljesnjaka
60 gr krusnih mrvica
malo ruma
Krema:
4 jaja
75 gr glatkog brasna
4 dcl mlijeka
10 Bajadera
100 gr margarina ili maslaca sobne temperature
po zelji secera u prahu
Ukras:
5 - 6 Bajadera za ukras
malo mljevenih ljesnjaka ili oraha po zelji
Priprema
1. Okrugli kalup 28 cm premazati margarinom i posuti krusnim mrvicama. Pecnicu zagrijati
na 170 stupnjeva. Krusne mrvice natopiti sa rumom. Ja sam ih natopila sa 7 zlica ruma,
no vi mozete po zelji! Tortu sam radila sa ljesnjacima.Ukoliko se i vi odlucite za
ljesnjake prvo ih malo tostirajte u pecnici. Ohladite i odstranite kozicu, te sameljite. Ja
sam ih dosta sitno samljela. Mmmm, koji miris tostiranih ljesnjaka!
2. Biskvit: Jedno cijelo jaje i 8 zutanjaka izmiksati sa 150 grama secera, a 8 bjelanjaka
istuci u cvrsti snijeg. Postepeno dodavati 100 grama secera i miksati dok bjelanjci ne
postanu sjajni. U smjesu od zutanjaka umijesajte mljevene ljesnjake ili orahe, te
namocene krusne mrvice i na kraju pomocu spatule ili pjenjace lagano umijesajte
tuceni snijeg od bjelanjaka. Pecite 35 - 40 minuta.
3. Peceni biskvit ohladite. Meni se biskvit nakon sto se ohladio malo spustio u sredini, pa
sam nozem poravnala biskvit
4. Krema: Dok se biskvit pece pripremite kremu. Izmijesajte 4 jaja, sa 75 grama brasna i 4
dcl mlijeka. Nastojte da nemate grudica. Kuhajte na laganoj vatri stalno mjesajuci. U
vruce dodajte 10 bajadera. Sve dobro promijesajte. Kremu oblozite prozirnom folijom i
ohladite. Maslac ili margarin sobne temperature izmiksajte sa secerom u prahu. Moja
teta uopce ne dodaje secera, no po zelji se moze dodati. Ja sam kremu probala i dodala
sam u maslac 4 zlice prosijanog secera u prahu. Tako izmisani maslac sa secerom sam
kratko umiksala u kremu od bajadera. Biskvit podijelite na 2 ili 3 dijela. Zapamtite da
je biskvit bez brasna, pa je i vrlo osjetljiv kad je rezanje u pitanju. Ja sam podijelila na
tri kore i tako sam i kremu raspodijelila. Kod prebacivanja kora pomozite si sa donjim
dijelom kalupa za torte ili nekim ravnim tanjurom. Kore biskvita premazite kremom, a
zatim i cijelu tortu premazite kremom od bajadera. Po zelji stranice torte ukrasite
mljevenim ljesnjacima, te odozgo krupno naribajte bajadere. Ohladite i posluzite.
izvor: www.coolinarika.com
Objavi komentar