Starinski ajvar od ciste paprike



Sastojci

30 kg Crvene mesnate paprike
1,5 litra Zejtina
200 grama So
50 grama Esencija
po zelji Ljute paprike


Priprema

1. Ispeci (ispeckati) papriku na plotni sporeta i staviti u serpu prekrivenu sa kuhinjskom
krpom da se malo ohladi.
2. Oljustiti papriku (odbaciti drsku i semenke) i staviti je u plasticni buskasti dzak za
krompir ili djerdjive da se ocedi preko noci (najbolje se cedi u plasticnim dzakovima).
3. Sutradan samleti ocedjenu papriku u masini za mlevenje mesa ili nekom elektricnom
aparatu.
4. Staviti serpu na sporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i
so i promesati. Prziti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jacine vatre
uz stalno mesanje


5. Pri kraju przenja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mesati jos 10-tak minuta
(moze i duze dok se ne zavrsi proces uprzavanja).
6. Ajvar je gotov kada vidite da kada provucete kutlacu po dnu serpe iza nje ostaje trag (u
toku pecenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne).
7. Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i ciste tegle. Ostaviti
pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili
celofanom (po zelji).
8.Napomena: ko voli ljut ajvar moze da ispecka i doda ljute paprike po ukusu. Ako zelite
mesanu kolicinu (malo ljut, malo neljut ajvar) podelite ukupnu masu samlevenih paprika
na pola i dodajte ljutu samlevenu papriku u jednu polovinu pre przenja. Ljute paprike
se dodaju po ukusu.


izvor: www.coolinarika.com

Objavi komentar