Halva


Kazu, napraviti halvu je zaista majstorluk. Prava halva treba da se odvaja od
kasike, da ne bude previse brasna, da ne bude previse masna, da ne "davi", te
da se moze jesti i rukom a i viljuskom....Pravim tradicionalnu halvu, bez
pekmeza, vanilije ili dosta oraha unutra....Ovako.....i uvijek mi uspije.:))

 

Jednostavno
Sastojci
110 gr. maslaca
110 gr. brasna
110 gr. secera
220 ml. vode
orasi za posipanje
Priprema
Prije nego sto pocnete praviti prvo izmjerite sve sastojke.
1. Secer i vodu sastavite i ostavite na stranu.
2. U serpu rastopite maslac i kad pocnu da se stvaraju mjehurici, smanjite temparaturu,
dodajte brasno.
3. Sa drvenom kasikom pecite brasno oko 10-ak minuta, dok ne dobijete njezno smedju
boju.
4. Kad je brasno u pola peceno stavite da Vam prokuha secer i voda, i kuhajte par minuta
ne vise.
5. Gotovo proprzeno brasno stavite na stranu sa drvenom kasikom unutra.
6. U lijevoj ruci drzite poklopac od serpe a u desnoj zaljev.
7. Brasno zalite sa toplim zaljevom i odmah prekrijte sa poklopcom, pazite pri
tom ruke.
8. Nakon par sekundi kad se masa "smiri" brzo drvenom kasikom promijesajte halvu da ne
bude grudvica. Ovako izgleda. Halva treba da se odvaja od kasike.
9. Halvu kasikom vadite u tanjir i prespite sa mljevenimorasima.
Prijatno!
Posluživanje
Za halvu uvijek ide jedna mjera brasna, masnoce i secera a dvije mjere vode. Od ove mjere
izadje jedan tanjir halve a Vi ukoliko zelite vise povecajte mjere.
Ovakvu halvu moji ukucani vole a Vi mozete naravno radiit po Vasoj zelji uz dodatak
ostalih mirodjija.
www.coolinarika.com

Objavi komentar