“GOSPOĐO, TREBA LI VAM PREVOZ?” Ljubazni policajac mamio žene u svoj auto, a onda UŽAS!



    



MihailPopkov“Gospođo, treba li vam prevoz? Sjedite!” Ljubazni policajac, u službenom autu, sa službenom iskaznicom, pozivao je u svoje vozilo djevojke i žene. Nisu ništa sumnjale, a i zašto bi? Sve je završilo užasom. Brutalno su silovane i ubijene najmanje 22 žene.



Penzionisani ruski policajac Mihail Popkov, kojeg su tamošnji mediji prozvali «manijakom iz Angarska», osuđen je juče na kaznu doživotnom zatvora zbog najmanje 22 ubistva i silovanje.

On je u svojoj odbrani rekao da je htio «očistiti svoj grad od prostitutki». Ubistva su se najčešće događala kasno noću u ovom sibirskom gradu. Koristio je svoj službeni automobil i iskaznicu da namami djevojke i žene u vozilo, nudeći im prevoz.

Tokom istrage došlo se do podataka o 22 ubistva i dva pokušaja ubistva. Žene koje su preživjele njegove napade pretrpjele su teške povrede.

Popkov je ubio nekoliko prostitutki, ali među njegovim žrtvama je bila i učiteljica, trgovačka pomoćnica …

Braneći se, on je sebe opisao kao «čistača» grada od prostitutki, javila je TV Rusija 1.

«Zločini su se gotovo uvijek događali po istom scenariju», kazala je za spomenutu televiziju tužitelj Olga Mužikova.

«Nazivajući sebe `čistačem` pokušavao je naći opravdanje, ali on je obični serijski ubica»



Ubistva su se događala između 1994. i 2000. godine, a onda su iznenada prestala. Istražitelji su posumnjali da bi počinilac mogao biti policajac na osnovu načina kako je sakrivao tragove. Tijela ubijenih žena su pronalažena u šumi, pored puta, kao i na groblju.

Popkov je otišao u penziju 1998. godine, a otkriven je tek 2012. godine nakon što je slučaj ponovo ispitan zahvaljujući modernijim forenzičkim tehnikama, uključujući DNK analizu. Lišen je slobode u Vladivostoku, a nakon toga je sarađivao sa istražiteljima otkrivajući pojedinosti o nekim zločinima koje je počinio.popkov(Doznajemo.com/A.N.)

Objavi komentar