Moji ukucani, a muz narocito, su pitoljupci u velikom stilu. Za recepte koje
objavljujem na webu muz kaze: "Nije dobro, fali pita". Na moje pitanje kome
bi recept za pitu bio zanimljiv, dobila sam lukav odgovor: "Nije pita
zanimljiva, ali zena koja pravi pitu je zanimiljiva i neodoljiva". I tako, danas
je za rucak pita sirnica, mada sam bila planirala nesto sasvim drugo.
Sastojci
Jufke
600 g glatkog (mekog) brasna
2 zlice ulja
4,5 dl mlake vode
sol
ostro brasno za posipanje
Nadjev
800 g svjezeg kravljeg sira (mladi sir)
2 dl kisele pavlake ili vrhnja
5 kom jaja
2 dl ulja
sol
Preljev
7 dl mlijeka
3 zlice maslaca
sol
Priprema
1. Od prosijanog brasna, ulja, soli I mlake vode zamijesi fino tijesto. Mijesi tijesto toliko
dugo dok se ne pocne odvajati od ruku i postane glatko. Mikser sa metlicama za gusto
tijesto je izvrsno pomagalo. Tijesto podijeli na male komade i izradi ih u polukugle,
posipaj ostrim brasnom dok izradjivas tijesto.
2. Komade tijesta koji cekaju na razvijanje namazi s malo ulja i pokrij cistom krpom.
3. Stol prekrij stolnjakom, pospi brasnom i oklagijom razvaljaj jedan komad tijesta sto
tanje da dobijes jufku. Pri razvijanju posipaj tijesto ostrim brasnom. Pravilo je: glatko
brasno i mlaka voda za zamijesiti tijesto pa ce se lako razvijati; ostro brasno za
posipanje pa se jufka nece lijepiti.
4. Jufka mora biti tanka, inace pita nije ukusna. Za pite sa suhim nadjevom (krumpirusa,
burek) jufka treba biti tanka kao cigaret-papir; za pite s "mokrim" nadjevima (sirnica,
zeljanica) jufka moze biti malo deblja.
5. Ako ti rad s oklagijom ne ide od ruke, razvljajaj jufku oklagijom koliko mozes, premazi
jufku uljem i pusti da stoji desetak minuta. Zatim pazljivo podvuci dlanove pod jufku i
razvlaci tijesto na sve strane sto ravnomjernije, od sredine prema van. Mana ovemetode je sto ces na kraju dobiti debele rubove tijesta koje trebas odrezati i baciti.
Oklagijom mozes jufku razvaljati tako da je ravnomjerno tanka cijelom povrsinom ( to
se nauci vremenom, vjezba cini majstora)
6. Sastojke za nadjev dobro izmijesaj zajedno. Razvijenu jufku poprskaj uljem, premazi
nadjevom i stolnjakom urolaj u struce. Rezi i slazi po podmazanoj tepsiji ( ili urolaj u
"zvrk" - oblik sklupcane zmije). Peci na 200 C dok ne dobije zlatno smedju boju (obicno
je to pola sata)
7. U medjuvremenu zakipi mlijeko sa maslacom i malo soli , pecenu pitu prelij ovim
preljevom i vrati je u pecnicu jos 2-3 minute. Izvadi i pokrij folijom ili jos bolje cistom i
popeglanom kuhinjskom krpom. Serviraj sa ledenim mlijekom ili jogurtom.
Posluživanje
1. Napomena: ako ne mozes nabaviti svjezi kravlji sir (mladi sir) I ne znas ga napraviti,
najbolja zamjena je quark, ali u quark ne trebas dodavati vrhnje, samo jaja i sol. Ja sam
eto peh da zivim u Danskoj gdje nedostaju samo tri stvari ovog svijeta: pticje mlijeko,
mladi sir i kvark pa sir za pitu nabavljam iz Njemacke ili Svedske.
2. Da ne brkamo: sirnica nije burek sa sirom, nego pita sa sirom, kao sto je zeljanica
pita sa zeljem (stari bosanski naziv za spinat), krumpirusa je pita sa krumpirima itd...
Burek je pita s mesom i samo pita s mesom je burek .
izvor: coolinarika.com
Objavi komentar