Moja cokoladna torta


Nikako nisam mogla da nadem recept za cokoladnu tortu kakva bi meni pasala,
pa sam smislila ovu tortu u kojoj sam spojila svoje omiljene namirnice:
cokoladu i narandžu. Izuzetno fina, aromaticna i ukusna, a ipak jednostavna
torta.


 

Sastojci

 
12 osobe

 
Kora:
4 jaja
100ml ulja
100ml mlijeka
200g brašna
100g šecera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šecer
naribana korica jedne narandže


2 kašike kakaoa
Premaz:
sok od dvije narandže
naribana korica jedne narandže


3 kašike vode
1 ravna kašika škrobnog brašna
Cokoladna krema:
200g tamne cokolade
250ml slatkog vrhnja
2 kašike šecera
Za ukrašavanje:
250ml slatkog vrhnja


Priprema


1. Kora: sve sastojke za koru izmiješati i ispeci u okruglom kalupu (24cm).
2. Premaz: staviti da prokuha sok od narandži i narandžina korica pa dodati izmiješano
škrobno brašno i vodu, te kuhati dok se ne zgusne. Ili koristite neki drugi nacin da



zgusnete sok, ali ja u tom trenutku nisam imala ništa bolje.
3. Cokoladna krema: zagrijati slatko vrhnje sa šecerom, ali ne smije prokuhati, skinuti sa
šporeta, pa dodati izlomljenu cokoladu, sacekati da cokolada omekša u vrhnju i dobro
izmiješati.
4. Finalni postupak: vrucu koru premazati želeom od narandži (toplim ili hladnim), pa
preliti cokoladnom kremom (vrucom). Naravno, koru ostaviti u kalupu jer cokoladna
krema se stisne tek kad se ohladi. Hladnu tortu ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.

Posluživanje


Torta nije baš visoka pa se od ove kolicine može dobiti 12 komada.


www.coolinarika.com

Objavi komentar