Veoma bogata torta, za posebne prilike. Ovom tortom, koja je bila mladina
torta na nasem vencanju, obelezavam 5. godisnjicu braka i isto koliko
najlepsih godina u mom zivotu.
Sastojci
Kore za bademima, I i III (x 2):6 kom belanca
200 g secer
1 kasika brasno
120g blansirani,preprzeni, mleveni
bademi
Kore sa orasima, II i IV (x 2)6 kom belanca
200 g secer1 kasika brasno
120g mleveni orasi
50g rendana cokolada (60% kakao)
Fil:
Fil 1:
300g mleveni orasiFil 1:
11 kasika mleko
7-8 kasika secer
125g puter
Fil 2 i 3:24 kom zumanca
24 kasike (300g) secer450g puter
200g cokolada (60% kakao)
200g lesnik, proprzen, mleven
Priprema
KORE: Kore sam pekla iz dva puta u velikom plehu (iako se prema receptu peku cetiriodvojene kore).Kasnije sam prohladjene kore presekla poprecno na 2 dela.Dimenzije
mog pleha su 45x30 cm. Priprema pleha: pleh pomastiti, na dno postaviti pek papir i
pomastiti i njega. Posuti brasnom, protresti pleh i odbaciti visak brasna.
1. Kore od badema (kora I i III): -Zagrejati pecnicu na 180 C. -Umutiti 6 belanaca sa 200g
secera u cvrst sneg pa dodati 120g mlevenih badema i 1 kasiku brasna, pazljivo
promesati. -Nakon stavljanja pleha u pecnicu sniziti temperaturu na 160 C i peci oko 30
minuta. -Ispeci dve ovakve kore (ili jednu u velikom plehu, naravno-duplirati sastojke u
tom slucaju).
2. Kore od oraha (kora II i IV): -Zagrejati pecnicu na 180 C. -Umutiti 6 belanaca sa 200g
secera u cvrst sneg pa dodati 120g mlevenih oraha, 50g rendane cokolade i 1 kasiku
brasna, pazljivo promesati. -Nakon stavljanja pleha u pecnicu sniziti temperaturu na
160 C i peci oko 30 minuta. -Ispeci dve ovakve kore (ili jednu u velikom plehu,
naravno-duplirati sastojke u tom slucaju).
3. FIL: Fil 1: 300g mlevenih oraha preliti sa 11 kasika vrelog mleka i dodati 7-8 kasika
secera. Veoma kratko prokuvati. U ohladjenu masu dodati 125g omeksalog putera i
umutiti. Za Fil 2. i Fil 3: Dobro umutiti zumanca sa 24 kasike secera i kuvati na pari.
Voditi racuna da voda ne dodiruje dno posude sa zumancima, mesati svo vreme. Kuvati
dok se masa osetno ne zgusne, oko 15 minuta, ali voditi racuna da se zumanca ne
prekuvaju i postanu krpicasta.Gotov fil i dalje nece biti potpuno gust ali ce ocvrsnuti u
toku hladjenja. Ovako izgleda tek skuvan fil, jos uvek vreo: slika 1, slika 2 Fil nakon
hladjenja, pre dodavanja putera: slika 1, slika 2 U ohladjenu masu dodati 450g
omeksalog putera, umutiti, i podeliti na dva dela, u odnosu 2:1 (Fil 2:Fil 3). Fil 2: U
veci deo dodati istopljenu cokoladu. Podeliti na dva dela. Fil 3: U manji deo dodati
proprzene, samlevene lesnike.
4. Redosled slaganja kora i fila: Kora I, Fil 1 Kora II, 1/2 Fil 2 Kora III, Fil 3 Kora IV, 1/2 Fil
Nekoliko saveta: - belanca se bolje mute ako su pre mucenja temperirana na sobnoj
temperaturi ali je lakse odvojiti belanca od zumanaca odmah nakon vadjenja izfrizidera; -ukoliko nemate jak mikser (po mogucstvu stoni), lakse je mutiti sastojke za
svaku koru pojedinacno (od 6 belanaca),u suprotnom mozete raditi kao i ja (mnogo je
brze), ispeci koru od 12 belanaca i preseci je poprecno nakon hladjenja; - kore nakon
hladjenja (ukoliko radite u pravougaonom plehu) mozete opseci nozem ili pica sekacem
kako biste dobili ravne ivice.
Dekoracija: -strane: preprzen badem (oko 250g), isecen u tanke listice, -gornja
povrsina: posuto mlevenim bademom i kakaom; - gornje ivice: cokoladni ganache(mlecna cokolada:puter, 1:1).
www.coolinarika.com
Objavi komentar