KREMASTA TORTA SA SIROM

Evo jedne fine, kremaste tortice za sve ljubitelje sira u kolacima i tortama




Sastojci

BISKVIT
4 bjelanjka
6 supenih kašika brašna
6 supenih kašika šecera
1 vanilin šecer
pola kesice praška za pecivo
100 ml jogurta
100 ml ulja


KREMA
4 žumanjka
400 ml vrhnja za šlag
250 g svježeg polumasnog sira
2 bijele cokolade
1 kesica želatina fix 

PRELJEV ZA BISKVIT
150 ml mlijeka
pola cokolade za kuhanje




Priprema

1. Bjelanjke miksati u cvrst snijeg pa dodati šecer i vanilin šecer, a zatim i jogurt, ulje,
brašno pomiješano sa praškom za pecivom te izmiješati u homogenu smjesu.
2. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Kalup za torte obložiti papirom za pecenje, istresti
smjesu za biskvit i peci oko 20 minuta. Kada se biskvit malo ohladi izvaditi ga iz kalupa
na tacnu, pa vratiti obruc

3. U mlijeku otopiti cokoladu za kuhanje. Time preliti biskvit i pustiti da upije. Umutiti
žumanjke i 100 ml vrhnja, staviti da kuha na laganoj vatri uz neprekidno miješanje.
Kada se malo zgusne skloniti sa šporeta i ostaviti da se malo prohladi. Zatim u to
dodati otopljene bijele cokolade i promiješati. Ostaviti da se sasvim ohladi.
4. Od preostalih 300 ml vrhnja umutiti šlag pa dodati sir i želatinu i dobro izmutiti da se
sjedini. To dodati u ohladenu kremu. Premazati biskvit, posuti ribanom cokoladom i
dobro ohladiti prije služenja.

Objavi komentar