Karamel/banana cheesecake
- on 14:31
- No comments
Ovaj recept Anne Olson, kanadske Ane Ugarkovic, radila sam mnogo ranije,
cak i sliku objavila ali evo, u nedostatku vremena sad ga pisem :-)
Srednje zahtjevno
Sastojci
banana sloj
2 kasike putera
1/4 solje braon secera(VAŽNO PROČITAJTE)
1 cajna kasika vanilije
1 supena kasika ruma
3 zrele banane
krema od sira
500 gr krem sira + 2 supene kasike
putera
1 solja braon secera(VAŽNO PROČITAJTE)
3 jaja
2 cajne kasike extrakta od vanilije
1 cajna kasika ruma extrakt
karamel toping
1 i po solja secera(VAŽNO PROČITAJTE)
1/4 solje vode
1 supena kasika soka od limuna ili corn sirupa
1 solja whipping cream
podloga
12 kom oatmeal keksica
1/2 solje pecan oraha / obicnih oraha
1/4 solje omeksalog putera
Priprema
1. Prije nego predjete na konkretne korake izvjedbe kolaca, pripremite kalup. Oblozite ga
sa vanjske strane alufolijom, jer cete kolac peci u vodenoj kupki! Vodena kupka: uzmite
serpu ili tepsiju, vecu od kalupa za kolac, i stavite u zagrijanu rernu. Na sredinu serpe
postavite kalup dobo oblozen alufolijom. Jako je bitno da voda ne prodre u kalup i ne
nakvasi kolac. Sad sipajte kljucalu do jedne trecine oblozenog kalupa i tako pecite.
2. Keks, pecan orahe i omeksali puter ubacite u food procesor/blender, pulsirajuci par
puta da se sadrzaj isitni i sjedini. Istresite u kalup i prstima ili casom pritiscite sadrzaj
na dno kalupa, ne na stranice! Pecite 10 do 12 minuta.
3. U tavi otopite puter i secer, dodajte vaniliju, rum i na kraju oguljene banane izrezane
po duzini ili na kolutove. Lagano promijesajte da ogreznu u saftu. Tople istresite preko
ohladjene pecene kore.
4. Mutite sir dok ne omeksa dodavajuci kolicinu secera u dva navrata. Dodajte puter, jaja,
jedno po jedno. Na kraju jos vaniliju i rum. Dobro umucenu kremu istresite preko
banana. Pecite u vodenoj kupki na 180' C prvih 30 minuta potom smanjite temperaturu
na 160 i nastavite peci jos 30 do 40 minuta. Kad malo promrdate kalup, sredina kolaca
ce lagano zatreperiti, tako treba! Izvadite kalup iz vodene kupke i ostavite da se hladi
dva sata.
5. Spojite secer, vodu i limunov sok (corn syrup) u serpicu i stavite na sporet da kuha bez
mijesanja. Kad pocne lagano mijenjati boju, cetkicom umocenom u vodu skidajte
secer sa zidove serpice. Cim dobijete boju cilibara, smaknite sa ringle i pazljivo dodajte
whipping (pocet ce naglo da pjeni) cream. Vratite na ringlu, nastavite kuhati dok se
sadrzaj ne smanji za jednu trecinu, oko pet minuta. Povremeno promijesajte. Ostavite
15-ak minuta da se rashladi. Prelijte karamel sos preko kolaca i ostavite da se zajedno
hladi.
Posluživanje
Obruc kolaca skinite prije posluzivanja. Noz zagrijte pod mlazom vruce vode, posusite
salvetom i rezite. Za svako novo parce, postupak sa nozem ponovite. Mozete servirati
karamel sos posebno u zdjelici pa nek se svako sluzi sam i sipa koliko mu je po volji.
www.coolinarika.com
Objavi komentar