Jagoda - čokolada kolač

Strawberry Chocolate Truffle cake....


Sastojci:

1 salica 250 ml.

TIJESTO:

270gr. brasna
2 salice secera
50gr. kakao
2 zlicice sode bikarbone
1 zlicica praska za pecivo
malo soli
2 velika jaja
1 salica kiselog mlijeka
1 salica hladne jake kave
1/2 salice povrtnog ulja
2 zlicice vanilla extrakt

GANACHE:

450gr. kuhinjske cokolade ili kapljica
330ml. slatkog vrhnja
2 zlicice vanille extrakt
malo soli
2 salice sjeckanih jagoda

Priprema:

1. Tijesto: U brasno dodajte secer,kakao,sodu bikarbonu,prasak za pecivo i malo
soli.Izmjesajte. U to dodajte jaja,kiselo mlijeko,hladnu jaku kavu,povrtno ulje i vanillu
extrakt.Izmiksjate sve zajedno.Istresite u pleh i stavite da se pece u zagrijanoj pecnici
na 180C 35min.Ostavite da se potpuno ohladi.
2. GANACHE: U malo vecu serpicu stavite sjeckanu kuhinjsku cokoladu ili kuhinjske
cokoladne kapljice.
3. U drugu serpicu stavite slatko vrhnje i sjeckani puter.Stavite da prokuha.
4. Prelijte kuhano slatko vrhnje preko kuhinjske cokolade,pokrijte sa prozirnom folijom i
ostavite da stoji 5 min.
5. Operite i isjecite jagode.
6. Izmjesjate cokoladu i slatko vrhnje.U to dodajte vanillu extrakt i pinch soli.Izmjesjate.
7. Hladni biskvit isjecite na kocke.
8. Biskvit izmrvite jako sitno s rukama.Mozete koristiti i blender ako zelite.Ja nisam.
9. U to dodajte 1. 3/4 salice ganache kreme.Rest ostavite za ukrasavanje torte.
10.Izmjesjate dobro.
11.U to dodajte sjeckane jagode i ponovo izmjesjate sve zajedno.
12.U pleh za torte 23 cm.istresite smjesu i dobro poravnajte s rukama.Pokrijte sa folijom i
www.coolinarika.comStrawberry Chocolate Truffle cake....
ostavite u frizer-zamrzivac 45 min.
13.Izvadite iz frizera,okruzite sa nozem skroz naokolo torte i skinite obruc. Stavite postolje
za tortu ili u sto ce vec staviti tortu i okrenite kao na slici.
14.Sa nozem polako odvajajte dno kalupa.Ide jako brzo i ne bojte se da ce popucati torta.
15.Ukrasite sa ostatkom ganache kreme.




Objavi komentar