Sastojci:
Biskvit
3 manja jaja
7 dag šecera
7 dag brašna
2 žlice kakaa
malo mlijeka ili likera
Tamna krema
7,5 dag šecera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 jaja
20 dag cokolade za kuhanje, tamne
2,5 dcl tucenog slatkog vrhnja
1 vrecica želatine u prahu
Svijetla krema
7,5 dag šecera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag bijele cokolade
2,5 dcl tucenog slatkog vrhnja
1 vrecica želatine u prahu
Glazura
5 dag tamne cokolade
1 žlica ulja
Priprema:
Biskvit
1. Bjelanca dobro izmiksati, dodati šecer, te opet izmiksati u cvrst snijeg.
2. Dodati jedan po jedan žumanjak, te polagano miksati.
3. Lagano umiješati brašno i kakao.
4. Peci u kalupu za torte ( 28 cm ) koji smo prethodno namazali i pobrašnili ili obložili s
pek papirom.
5. Peci na 190 °C oko 10-15 min.
6. Peceni biskvit se može poprskati nekim likerom, a ja sam lagano poprskala s toplim
mlijekom.
7. Biskvit prije prskanja odvojiti od podloge ili pek papira, a potom ga ponovno vratiti u
kalup.
Tamna krema
1. Šecer i vodu prokuhati ( 121 °C ).
2. Žumanca i jaja pjenasto umutiti, pa u njih izliti vreli sirup od vode i šecera, da se
izbjegne efekt "sirovih jaja".
3. Na pari ili u mikrovalnoj otopiti cokoladu, te je dodati u smjesu jaja i sirupa, sve lagano
promiješati.
4. Kad se prohladi dodati umuceno tuceno vrhnje i rastopljenu želatinu.
5. Sve lagano, ali dobro ujednaciti...bit ce onako ni gusto ni rijetko ;).
6. Sipati u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne, tada raditi svijetlu kremu.
Svijetla krema
1. Sve isto kao i tamna samo je cokolada bijela ;).
2. Sipati je u kalup na vec pomalo stisnutu tamnu kremu...
PAŽNJA!!!
1. Buduci je od ovih kolicina bilo previše kreme za kalup od 28 cm, morala sam staviti
kalup na kalup kako bi "spasila" stvar.
2. Kad se nakon nekoliko sati stisne i bijela krema staviti glazuru od cokolade ili kao ja na
svaki posluženi komadic torte dodati rastopljenu cokoladu..
Objavi komentar