Američke krofne sa glazurom od Nutelle - Doughnuts



Sastojci(12 osobe):

300 g Brasna
1 kesica digo kvasca
180 ml toplog mlijeka
60 g secera
1/4 kaskice soli
2 kaske neslanog putera na sobnoj
temperaturi
2 zumanca

Glazura:

35 g secera u prahu
2 kaske nutelle
2-3 kaske vruce vode

Priprema:

1. Staviti toplo mlijeko u zdjelicu,dodati secer i kvasac i ostaviti da nadode nekoliko
minuta.
2. U zdjelu staviti prosijano brasno i sol. Napraviti rupu u sredini pa dodati
puter,zumanca, i nadosli kvasac. Mikserom ili rucno zamjesati nekoliko minuta. Prekriti
celofanom i ostaviti da tjesto nadode otprilike 1 sat.
3. Ovako izgleda kad tjesto nadode.
4. Pobrasniti radni sto pa razviti tjesto otprilike 1-1 1/2 cm i onda sa moldom za krofne
(americke krofne,sa rupom u sredini) vaditi krofne. Ako nemate kalup onda koristite
vecu i manju casu.Razviti tijesto i ponoviti proces dok nepotrosite tijesto.
5. Pokriti krofne krpom i ostaviti jos da nadodu tj.da se uduplaju u velicini,otprilike 30
minuta.Ovako izgledaju kad narastu.
6. Zagrijati ulje u serpi i stavljati krofne da se prze dok ne dobiju smedkastu
boju,otprilike minutu na svakoj strani. Vaditi ih iz ulja i stavljati ih na mrezu ili papir da
se ohlade/ocjede prije nego sto stavite glazuru.
7. Za glazuru u zdjelicu staviti secer u prahu,nutellu i dodati vrucu vodu.Mijesati dok ne
dobijete tecnu,sjajnu i bez grudvica glazuru. Ako vam je smjesa jos uvijek gusta
dodajte jos jednu kasku vruce vode.
8. Ohladene krofne umakati u glazuru,jednu starnu. Stranu koju niste umocili u glazuru
stavljati na mrezu da se glazura stegne. Posuti cokoladnim/confetti mrvicama ako
zelite.
9. Od ove smjese dobijete 12 komada donuts-a.

Posluživanje:

P.S.Ako zelite donuts mozete preliti istopljenom cokoladom ili uvaljati u secer u prahu.

Dekorisite po vasem ukusu.



Objavi komentar