Wiener Saftgulasch - Becki gulas sa knedlama
- on 17:24
- No comments
Najfiniji gulas na svijetu! Ja sam dio djetinjstva provela u Austriji i ovaj se
gulas cesto nasao na stolu! Po receptu jednog beckog kuhara.
20min Jednostavno
Sastojci
4 osobe
Wiener Saftgulasch
800g govedina za gulas ( vrat, leda,
moze mijesano)
3 luka
3-4 zlice crvena mljevena paprika
2 zlicice ljuta crvena mljevena paprika
50ml vinski bijeli ocat
3 cesnjak
suncokretovo ulje
2 zlicice kim u prahu
3 lovorov list
2 zlice mazuran
2 zlice koncentrirana rajcica
tanko oguljena korica od 1 limuna
2 kocke ili 1 zlica govedska kocka za juhu, ili u prahu
1 litra voda
2 zlicice svjeze mljevenog papra
sol
Semmelknoedel - knedle od kruha
4-5 ploski suhi bijeli kruh
2 jaja
3 zlice griz
3 zlice naribani polutvrdi sir ( ja sam koristila 2 vrste)
300ml mlijeko
3 zlice brasno
1/2 zlicice muskatni orascic
1/2 zlicice kim
3-4 zlice persin
1/2 luk
suncokretovo ulje
sol, papara
Priprema
Ukoliko se odlucite za ovaj recept nemojte nikako izbaciti ili smanjiti kolicinu bilo kojeg
sastojka jer svi zajedno daju karakteristican okus, po cemu se becki gulas razlikuje od
mnogih drugih! :) Pazite na kolicinu svakog sastojka, gdje je zlicica a gdje zlica. Zlica
= 15ml, zlicica = 5ml
1. Koristiti veci lonac, dodati ulje toliko da pokrije dno. Kad je ulje vruce dodati meso
narezano na male komade. Nemojte dodati odjedanput svo meso nego poprzite dio po
dio. Stavr je u tome ako dodate odjednom svu kolicinu mesa, ono ce isputiti vodu i onda
ce se meso pirjati a ne prziti. Zato poprzite u dva tri puta. Prziti oko 1-2 minute da
meso potamni ali samo izvana. Izvaditi na tanjur.
2. U isto ulje sada dodati nasjeckani luk. Na srednjoj temperaturi prziti luk 10 minuta.
3. Luk mora dobiti lijepu svjetlo smedu boju. Pazite da temperatura nije previsoka da luk
ne zagori. Nikako nemojte prziti manje od 10 minuta. Povremeno mijesati.
4. Dodati koncentriranu rajcicu i kim i poprziti jos 30 sekundi.
5. Vratiti meso nazad u lonac i promijesati sa lukom.
6. Dodati vodu u kojoj ste otopili govedske kocke za juhu zajedno sa octom. Promijesati.
7. Sada dodati sve ostale sastojke osim limunove korice i cesnjaka i dobro promijesati.
Kuhati na laganoj vatri sat i pol. Povremeno provjeriti ako treba dodati vode.
8. Zadnjih 15 minuta dodati sitno nasjeckanu limunovu koricu i cesnjak. (cesnjak se NE
przi na pocetku kuhanja zajedno sa lukom) Malo probati da odlucite ako treba dodati
soli. Koricu od limuna ogulite sa nozicem za krumpir, treba biti vrlo tanko i zatim jako
sitno narezati.
9. Kad je gotovo, meso se mora lagano raspadati pod pritiskom viljuske. Umak mora biti
gust, ako je pregust dodati vode i prokuhati 2-3 minute, ako je prerijetko, NIKAKO
nemojte dodavati brasno da bi se zgusnulo, samo produzite vrijeme kuhanja i nemojte
poklopiti.
10.Ostaviti gulas da odstoji 20-30 minuta prije serviranja.
Knedle
Po receptu za Semmelknoedel, sa malim izmjenama
1. Raskomadati kruh na male komade , staviti u dublju zdjelu i preliti sa toplim mlijekom (
ne vrucim). Ostaviti da upije 15-20 minuta.
2. U tavi poprziti luk sitno nasjeckan i zatim dodati u kruh i mlijeko. Promijesati.
3. Sada dodati jaja, persin, naribani sir, kim i muskantni orascic. Malo posoliti i popapriti.
Dobro promijesati.
4. Dodati griz i nastaviti mijesati. Dodati brasno po potrebi koliko treba da se dobije gusta
smjesa. Knedle se rade tako da se sa rukama oblikuju loptice, ja sam smjesu napravila
mekanu pa sam knedle vadila sa zlicom.
5. Stavljati sa velikom zlicom u zakuhalu vodu. Kada isplivaju na povrsinu kuhati 2-3
minute i zatim stavljati ocijedene na tanjur.
www.coolinarika.com
Objavi komentar