Švajcarski rolat HARLEQUIN
- on 03:35
- No comments
Sastojci(10 osoba):
Sastojci za rolat:
4 velika žumanca
6 velikih belanaca
165 g šecera za žumanca
85 g šecera za belanca
150 g sve namenskog brašna
25 g kakaoa
prstohvat soli
Sastojci za francusku buter kremu:
250 g šecera
60 ml vode
2 žumanca
300 g omekšalopg putera, isecenog na
kockice
1 kašicica vanilinog ekstrakta ili 1 kesica
vanilinog šecera
100 g cokolade sa 70 % kakaoa
Priprema:
1. Staviti šerpicu sa vodom na ringlu. U vatrostalnu zdelu staviti žumanca i šecer, staviti
nad šerpom sa vodom i polako mutiti dok se žumanca ne zagreju, ali i ne
pregreju,temperatura bi trebala da bude oko 40 do 45 °C. Zagrevanje žumanaca je
potrebno da bismo dobili veci volumen. Skloniti zdelu sa šerpe i mutiti sa rucnim
mikserom oko desetak do 15 minuta dok ne dobijete potpuno gustu smesu od žumanaca.
U drugu zdelu staviti belanca i 85 g šecera i umutiti u cvrst šne. Sada, staviti trecinu
umucenih belanaca u žumanca i polako sa žicom za mucenje ili spatulom sjediniti sa
gustim umucenim žumancima. U manju zdelu staviti brašno, kakao i prstohvat soli i
prosejati trecinu nad posudom sa umucenim žumancima i opet sa žicom ili spatulom,
nežno umšati brašno. Tako ponoviti još dva puta sa belancima i još dva puta, sa
prosejanim brašnom.
2. Pripremiti pleh,41cm X 31cm,ili slicnih velicina, prekriti sa papirom za pecenje, sipati
smesu i poravnjati sa spatulom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 6 do 7
minuta ( meni je trebalo 10 minuta ). Izvaditi rolat,prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti
od papira za pecenje i zaviti u rolat sa krace strane. Ostaviti da se rolat potpuno ohladi.
3. Dok se rolat hladi, pravicemo fil. U šerpicu staviti 250 g šecera i 60 ml vode i pustiti da
provri, dok sirup vri, vi umutite 2 žumanca u gustu i svetlu kremu. Kad mi je sirup bio
gotov, neka vri oko 3 minuta, mora da ostane svetle boje, bilo mi je nezgodno da držim
šerpicu u levu ruku a desnom da mutim, ja sam vreli sirp sipala u džezvu za kafu (
imacete oko 2 dcl sirupa ) i polako u tankom mlazu sipati vreli sirup u umucena jaja a za
to celo vreme, dok sipate svreli sirup, mutite sa mikserom. Nastaviti da mutite dok ne
dobijete veoma gustu i svetlu smesu, koja se malo ohladila. Dodavati kockicu po kockicu
omekšalog putera i svaki put, kad ste dodali puter, dobro umutiti da nemate grudvica u
smesi. Tako umucenu smesu podeliti na pola. U jednu polovinu dodati vanilu a u drugu
polovinu otopljenu cokoladu i sve, još jednom, dobro sjediniti. Ostaviti da se smese
malo ohlade ( ja sam moje smese malo više ohladila i onda sam ih jedva istisla na rolat )
4. Napunite špric za tortu prvo sa belom smesom i istisnuti ih na rolat,vertikalno, dok
imate fil. Sada tako isto uraditi i sa tamnim filom. Na kraju rolata ostaviti malo praznog
mesta, da kad zavijete rolat fil ne iscuri. U slucaju da su filovi premekani, ostavite ih da
se malo ohlade. Zaviti rolat, i onda zaviti rolat u alu foliju i ostaviti najmanje 5sati u
frižider, da se fil ohladi, ili preko noci.
5. Pre nego što cete rolat poslužiti, dekorisati kako vi volite ( kod mene je posut sa prah
šecerom ) i ostaviti najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi.( iseci parcice dok je
još hladan, lakše se sece)
Posluživanje:
Rolat mora da bude dobro zavijen, inace se suši.Ako mislite da vam je rolat suv, kad ga
ispecete, jer nema nikakvih dodatnih masnoca, premažite ga sa vrlo malo otopljenog
šecera i vode...ja nisam, nama je bilo u redu.
Prijatno!
Objavi komentar