Karamel torta - 1000 layers

Torta potice iz Cilea.. "Torta del mil hojas", sa puno tankih korica, dulce de
leche i posuta orasima, sa trunkom ruma. Postoje brojne varijacije na temu
torte, meni se najviše svidela ova osnovna verzija. Pustite mašti na volju i
pripremite svoju varijantu.

















Sastojci:

390g brašna svenamenskog
250g putera sobne temperature
3 xxl žumanca
1 kašika ruma

na vrh kašicice soli
180 ml kisele pavlake 20 % m.m. sobne temp.
1200 g dulce de leche
300 g mlevenih oraha

Domaci dulce de leche:

3 - 4 kantice kondezovanog nezasladenog
mleka 1600 ml
630g šecera u prahu
400 g putera
malo soli

Priprema:

1. Puter iseckajte na listice, smestite brašno i so u dublji sud i dodajte puter. Mikserom
mutite dok se ne pretvori u sitne grumuljice, dodajte žumanca, izmešajte, dodajte
kiselu pavlaku i izjednacite, na kraju umešajte rum. Ako je potrebno dodati malo mleka
ili brašna. Testo ce se formirati u kuglu i nece biti lepljivo na dodir. Staviti ga u
providnu foliju i u frižider na nekoliko sati ili preko noci. Testo podeliti na 14 jednakih
delova. Direktno na papir za pecenje precnika 23 cm izvaljajte krug, izbodite viljuškom
i pecite na 180 C 10 minuta ili duže dok ne porumeni. Tako uradite i sa preostalih 13
kora. Dok radite 1 ostale su u frižideru. Sa 3 D pecnicama koje mogu na više nivoa,
pecite po 3 kore odjednom. Ide dosta brzo, dok izvaljate sledeci krug kora ove budu
gotove.

2. Dulce de leche ako nemate pripremite na sledeci nacin: Stavite šecer i puter u dublju
šerpu sa duplim dnom na umerenoj temperaturi dok se istopi šecer, dodati
kondezovano mleko, prvo malo pa ostatak, ova faza ume da prska i pustiti da zavri,
paziti da ne prekipi, smanjiti na srednje nisku temeraturu i kuvati dok se ne zgusne.
Ohladiti i koristiti.
3. Postavljanje torte: Jednu koru izdrobite malo krupnije, služice kasnije za dekoraciju
torte. Postavite na tanjir za posluživanje koru, poprskajte sa rumom ili limunom,
stavite 2-3 kašike fila, svaku 3 koru pospite sa delom oraha, sve do vrha tako. Postavite
poslednju koru. Obložite celu tortu sa providnom folijom, kalupom i pritisnite sa necim
teškim. Ostavite tako u frižideru nekoliko sati. Premazati ostatkom fila i posuti orasima
i fino izdrobljenom korom.
4. Izvor recepta uz moje male izmene.

Napomena: 

Za ovu tortu vam je potrebno oko 980g do 1200g dulce de lechea, možete
ga napraviti po nekom svom receptu, sa mlekom i šecerom ili sa coolke ako nemate
gotov.
Prijatno!


Objavi komentar