Fini kolac ili torta sa jagodama...
Sastojci:
Biskvit:
9 bjelanjaka
15 žlica šecera
12 žlica mljevenih oraha
1 žlica brašna
1/2 vrecice praška za pecivo
Crvena krema:
450 g smrznutih jagoda
300 g šecera
1 dl vode
2 vrecice praška za puding okus jagode
1 vrecica želatine
15 žlica vode
Žuta krema:
9 žumanjaka
150 g šecera
1 vanilin šecer
3 žlice gustina
3 žlice glatkog brašna
1/2 l mlijeka
170 g margarina
Cokoladni preljev:
100 g cokolade za kuhanje
50 g margarina
6 žlica ulja
Priprema:
1. Biskvit: za biskvit miksati bjelanjke dok ne budu cvrsti. Dodati zatim šecer te na kraju
postepeno kuhacom umješati brašno, prašak za pecivo i orahe. Biskvit peci u velikom
limu na papiru za pecenje u zagrijanoj rerni na 200C oko 25 minuta dok ne bude fino
pecen. Biskvit prepoloviti na dva jednaka dijela i ostaviti da se ohladi.
2. Crvena krema: Zakuhati vodu i šecer te dodati jagode. Pustiti neka prokuha te da se
jagode otope do kraja. Raskašati ih kuhacom da ne budu prekrupne. Prašak za puding i
želatinu pomješajte sa 15 žlica vode pa dodati u kipucu masu od jagoda. Kuhati do se ne
zgusne. Hladiti i postepeno promješati kako se ne bi stvorila korica.
3. Žuta krema: Miksati žumanjke sa šecerom, vanilijom, gustinom i brašnom. Dodati oko
1,5dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati. U zakuhano mlijeko uliti smjesu od jaja i šecera
i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. U ohladenu kremu dodati izraditi margarin.
4. Za cokoladni preljev otopiti cokoladu sa margarinom i uljem. Rashladiti malo.
5. Na pladanj staviti jednu polovinu biskvita, premazati sa crvenom kremom a zatim žutom
te zatim tanki sloj cokolade (ja sam samo išarala cokoladom jer nisam htjela da mi
preuzme okus u kolacu) zatim staviti drugu polovinu biskvita, crvenu kremu pa žutu i
opet cokoladu, na kraju staviti šlag ili dekorirati po želji.
Posluživanje:
Kolac možete praviti u okruglom kalupu ali tada smjesu za biskvit prepolovite na dva dijela
i pecite dva biskvita. Kolac dobro ohladite!
Objavi komentar