Za ljubitelje lješnjaka i karamela!
Sastojci
Biskvit:
8 kom bjelanaca
140 gr šećera
160 gr pečenih mljevenih lješnjaka*
2 kašike oštrog brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml ulja
Fil:
1 l punomasnog mlijeka
8 kom žumanaca
300 gr bombona karamel lješnjak
160 gr gustina
170 gr šećera
100 gr maslaca
200ml slatkog vrhnja
Za natopiti biskvit:
Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dlocela)
100g kvalitetne čokolade za kuvanje
100g noisette čokolade
Priprema
1. Karamel krema: Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje
smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale
količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati
(pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo
sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica. Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo
u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno
malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu
kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi
2. Biskviti: Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati,
postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno,
kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju
dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 140gr fino samljela, a 20gr krupnije
isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno
mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli
kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za
pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak
minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće. Pečene kore izvaditi i ostaviti da se
ohlade.
3. Nastavak krema: U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati.
Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne
pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti
mješanjem.
4. Slaganje: Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore
ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečem u
kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2
dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem,
međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč
kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se
kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne
pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak
kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.
5. Ganache: Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se
čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje
preko noći.
Posluživanje
- Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove, što je najbitnije
jeftine su :) S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo
lješnjak paste ako ih imate :) -Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan
šlag-fiks. *Napomena: Ja radim sa domaćim lješnjacima koji imaju znatno jaču aromu od
većine "kupovnih" u marketima, tako da ukoliko radite sa "kupovnim" količinu možete
povećati na 200 g. -19.9.2014. Količinu jaja sam povećala na 8 tako da mogu peći 4
odvojene korice u kalupu d=26 cm od po 2 bjelanjka, 2 kaš. šećera, 1 kaš.brašna, 1/2
kaš. kakaoa, 1 kašičice pzp., 40 g lješnjaka, malo octa i 25 ml ulja. Tako dobijem 4
jednake korice i nema problema sa rezanjem.... jeste duži proces ali ako imate 2 ista
kalupa nije toliko naporno. - Savjet za rezanje: Koristite što tanji dugačak i oštar nož
koji prije reza zaronite u mlaku čistu vodu, zatim rez i brisanje noža papirnim ubrusom pa
sve iz početka :)
Prijatno!
izvor: www.coolinarika.com
Objavi komentar