Ta starinska, možda i najpoznatija torta na svijetu, zaštićeni je suvenir
austrijske prijestolnice, ali i pravo uživanje u harmoniji i jednostavnosti
okusa.
Sastojci
Za biskvit:
75 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer Dolcela
145 g maslaca
6 jaja
150 g čokolade za kuhanje
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
Za premaz:
200 g Džema marelica Podravka
Za glazuru:
60 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
Priprema
1. U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom
pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.
2. Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano
miješajući.
3. Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro
istucite.
4. Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega
lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega
lagano umiješajte u smjesu.
5. Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom.
Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.
6. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.
7. Džem zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu džema prelijte po doljnjoj
polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u
hladnjak na 30-ak minuta
8. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane
proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće
i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
9. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite
u hladnjak na 2-3 sata.
Posluživanje
Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.
Savjet
Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne
bi se trgala prilikom rezanja.
izvor: www.coolinarika.com
Objavi komentar