Ovako ih je oduvijek radila moja mama , a i moji ih navise vole na ovaj nacin
Sastojci
Okruglice
700 g mljevene junetine
3 zlice krusnih mrvica
3-4 zlice mlijeka
1 jaje
1 zlicica cesnjaka u granulama
1 zlicica luka u granulama
1 zlicica mljevene crvene paprike
1 zlicica vegete
1/4 zlicice mljevenog muskatnog orascica
sol i papar
2 zlice maslinovog ulja
Umak
1 nasjeckani luk
3 reznja nasjeckanog cesnjaka
2 naribane karote
1 nasjeckana paprika
1 zlica pirea od rajcice
1 zlica vegetinog zacina za divljac
sol i papar
voda ili temeljac
sjeckani persin
Priprema
1. Najprije napravi okruglice . Mrvice izmijesaj sa mlijekom i pusti neka malo stanu . U
vecu zdjelu za mijesanje stavi meso i sve ostale sastojke skupa sa nabubrenim mrvicama
, osim ulja . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu . Formiraj kuglice zeljene velicine i
preprzi uh sa svih stana na ugrjanom ulju . Prebaci ih na tanjur i sacuvaj do upotrebe .
2. Na ostatku masnoce od przenja okruglica napravi umak tako sto ces najprije dodati luk i
cesnjak , pa kada uvenu dodaj pire od rajcice , te dinstaj dok se ne pocme hvatati po
dnu posude . Dodaj karotu i papriku . Neka se dinstaju 2-3 min , pa dodaj zacine i zalij
vodom ili temeljcom ( oko 1 l ) .
3. Pusti neka umak uskuha , pa smanji vatru i kuhaj na lagano dok povrce ne omeksa . Uz
pomoc stapnog miksera ( moja mama bi ispasirala ) sve usitni u finu i glatku smjesu
Vrati na vatru i pusti neka ponovo uskuha , pa dodaj okruglice i kuhaj sve skupa 20-tak
min dok se svi okusi ne prozmu i umak postane svilenkast .
4. Gotovo jelo skini s vatre i pospi sjeckanim persinom . Serviraj sa pireom od krumpira ili
sa tjesteninom
izvor: www.coolinarika.com
Objavi komentar