Koprivnički odojak

Uz svijetlost svijeća i pravo društvo poslužite pečeni odojak uz grah salatu i
dočekajte Novu godinu s koprivnički jelom.





Sastojci 

2,5 kg odojka (u komadu)
1 žlica Svinjske masti Podravka
200 ml piva
2 češnja češnjaka
sol
Crni papar mljeveni Podravka

1 žlica Vegete
Salata od graha i povrtnice:
1 konzerva Smeđeg graha Podravka (800 g)
250 g povrtnice (crna repa)
50 ml bučinog ulja
30 ml alkoholnog octa
1 žličica soli
Crni papar mljeveni Podravka

Priprema

1. Meso odojka s unutarnje strane pospite Vegetom i popaprite, a kožu samo posolite.
2. Sve natrljajte protisnutim češnjakom i pustite da se marinira najmanje 2 sata.
3. Mesu u posudi za pečenje dodajte mast i pecite u pećnici na 180 °C, okrenuto kožom
prema dolje, oko 30 minuta, uz podlijevanje vodom.
4. Zatim meso okrenite (da koža bude okrenuta prema gore) i pecite još oko 90 minuta ili
dok nije pečeno


5. Pred kraj pečenja meso obavezno dva puta polijte pivom tako da kožica dobije finu
aromu i zlatnožutu boju.
6. U međuvremenu pripremite salatu. Grah isperite pod hladnom vodom, povrtnicu
ogulite, operite i naribajte na deblji ribež.
7. Grahu i povrtnici dodajte sol, papar, bučino ulje i ocat te sve zajedno izmiješajte.
Posluživanje
Pečeni odojak narežite i poslužite uz grah salatu.
Savjet
Kako bi se odojak prije i lakše ispekao, kožicu uzduž zarežite nožem.


izvor: www.coolinarika.com

Objavi komentar