Gibanica

Predjelo, glavno jelo, večera... uvijek nestane u trenu 



Sastojci

4-5 jaja
0,5-1 kg kravljeg sira
2 dl (može i više) kiselog vrhnja
1 ravna žlica soli
2 dl mineralne vode
1 dl ulja
1 pakovanje gotovih kora za savijaču
po potrebi mlijeko

Priprema

1. Jaja, sir, vrhnje, sol, vodu i ulje postepeno dodavati i sve umiješati da se dobije
jedinstvena smjesa. Smjesa treba biti rijetka.
2. U smjesu rukom namočiti iskidane komade kora za savijaču. Bolje su tanje kore, nego
deblje jer kore trebaju upiti smjesu. Ostavite 3 kore sa strane (2 za dno i jednu za od
gore). Kore koje ostavljate sastrane umotajte u foliju (ili vratite u originalnu ambalažu)
i stavite u hladnjak kako se ne bi osušile.
3. Smjesu ostavite da stoji najmanje sat vremena, a ako imate vremena može i preko noći.
4. Namastite posudu u kojoj ćete peći i na dno stavite 2 kore. Istresite smjesu i od gore
stavite poslijednju koru. Od gore možete premazati ostacima smjese ili uljem i mljekom
ili samo uljem ili otopljenim maslacem/margarinom ili vrhnjem/mlijekom.
5. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C. Vrijeme pečenja ovisi o veličini posude. Ako je
posuda veličine 36x28 pecite maksimalno 30 minuta. Što je posuda manja, duže se
peće. Peći na srednjoj prečki

6. SAVJET: 1. Ako imate ostatke feta sira ili trapista možete ih dodati u smjesu, ali onda
smanjite količinu soli. Također možete dodati i malo parmezana, ali onda isto treba
manje soli. 2. Ako ste stavili veću količinu sira (više od pola kg) vjerojatno ćete morati
malo razrijediti smjesu pa po potrebi dodajte mlijeko.



www.coolinarika.com

Objavi komentar