BRZE PIROŠKE


Piroške koje smo kupovali u obližnjem mlijecnom restoranu koga odavno nema

Jednostavno



 
Sastojci

 
500 gr brašno
2 kašicice so


50 ml ulje
200 ml voda
1/2 kockice kvasac
50 ml mlijeko
1 kašicica šecer
još malo brašna za miješenje
ulje za prženje
materijal za punjenje po ukusu:
mljeveno meso, sir, itd.


Priprema


1. U mlako mlijeko stavite šecer i kvasac. Ostavite da kvasac nadode pa ga sjedinite sa
brašnom i ostalim sastojcima. Zamijesite tijesto i ostavite ga pola sata. Onda ga
premijesite na pobrašnjenoj površini i razvucite ga u pravougaonik oko 1/2 cm
debljine. Isjecite ga na 10 manjih pravougaonika.
2. Svaki pravougaonik punite po želji. Ivice svakog pravougaonika premažite vodom pa ih
rolajte po široj strani (ja to obicno radim odozgo nadolje).
3. Ivice dobro sastavite tzv. "štipkanjem" da ne iscuri fil prilikom prženja. Sve piroške malo
pobrašnite, popravite im oblik i ostavite ih da narastaju 10-tak minuta na radnoj
površini onom stranom koju ste zatvorili.


4. Pržite po 2-3 piroške (zavisno od velicine tiganja) u zagrijanom, dubljem ulju. Ulje
zagrijte na najvecoj temperaturi pa kad se piroške stave smanjite na umjerenu
temperaturu i na njoj ih pržite do kraja (kod mene su to br. 9 i br. 5-6). Stavite prvo
stranu koja je ležala na radnoj površini. Kada se isprži donja strana, okrenite drugu
stranu. Stavljajte ih na papirnu salvetu.


Posluživanje


Meni su odlicne uz kisjelo mlijeko ili jogurt, ali svako ima svoj ukus...


www.coolinarika.com

Objavi komentar