Žerbo kocke


Ove kocke pravim za novogodišnje praznike jer me podsecaju na baku, toplinu
iz kaljeve peci, uštirkane miljee i rukom porubljene stolnjake od ceškog
damasta...


2h Srednje zahtjevno




 
Sastojci


10 osobe
Testo:
250g margarina
50g šecera
2dl mleka
1 svež kvasac
500g brašna
1 belance
Fil:
250g mlevenih oraha
1,5dl vode
1/2 tegle pekmeza od kajsija (domaceg po
mogucstvu)
150g suvog grožda (ko voli, inace ne mora)


Ganaš
230g crne cokolade
180ml slatke pavlake
30g putera
1 kašika konjaka


Priprema


1. Staviti kvasac u mleko i dodati kašicicu šecera. Ostaviti da kvasac malo naraste (5-10
min). Za to vreme zagrejati vodu i šecer dok se šecer ne otopi (mešati povremeno). Kad
se šecer otopi, skloniti s vatre i dodati orahe. Dobro promešati. Ko želi može da doda
150g suvog grožda. Ja jako volim sa suvim groždem, ali pošto su zrna grožda nekoliko
puta deblja od slojeva kolaca onda kvare oblik kocki kad se kolac sece, kao sto se na
slici vidi (deo koji fali na kocki u prvom planu). Meni je važniji ukus nego izgled, al' ko
voli sve pod konac nek ne stavlja grožde.
2. Dobro umutiti margarin i šecer. Dodati brašno i malo soli (na vrh noža). So malo
promešati s brašnom i onda dodati mleko s kvascem. Sve zajedno umesiti mikserom sa
spiralnim nastavcima, jedno 3-4 minuta, dok se ne napravi jufka testa.
3. Testo podeliti na 5 delova. Ja koristim vagu da bi mi svi delovi bili iste velicine - za to
mi treba samo par minuta više, ali mi kasnije cuva živce kad razvijam testo. Sve delove
staviti na pobrašnavljenu površinu i prekriti krpom.
4. Tepsiju velicine 27X35 cm tanko namazati margarinom i posuti brašnom. Okrenuti
tepsiju da sav višak brašna ispadne. Uzeti jednu jufkicu i razviti je na velicinu tepsije.
Narolati testo na oklagiju i pažljivo ga spustiti na dno tepsije. Obavezno nožem iseci
viškove koji prelaze ivicu dna tepsije - pošto ima 5 slojeva kiselog testa, ako se ostave
viškovi na ivicama dna tepsije oni ce u toku pecenja narasti i napraviti ružna ispupcenja
na površini kolaca uz rubove.


5. Namazati testo pekmezom od kajsija (tanko) i preko toga namazati 1/4 fila od oraha.
Ako je fil od oraha jako gust, moze se sipati malo vode. Ovo je najpipaviji deo
pravljenja kolaca jer treba fil namazati što ravnomernije ali u tankom sloju. Posebno
treba obratiti pažnju prilikom mazanja sledecih slojeva da se ne pritiska testo i ne
prave udubljenja. Razviti sledecu jufkicu testa, staviti je preko fila, opseci viškove,
namazati pekmez i fil, i tako sve dok se ne stavi poslednji sloj testa.
6. Testo namazati umucenim belancetom i viljuškom izbosti na svakih 4-5 santimetara
skroz do dna da se ne bi pravili bregovi od testa kako bude raslo u rerni. Ostaviti da
stoji pola sata.
7. Peci na 180 stepeni oko 30-40 minuta, dok površina ne porumeni.
8. Kada se kolac potpuno ohladi (u frižideru), napraviti ganaš tako sto se ugreju svi sastojci
osim cokolade i preliju tako vruci preko cokolade. Mešati sve dok se cokolada potpuno
ne rastopi (ovo je jednostavniji recept za ganaš, imam i jedan koji više volim, ali njega
cu postaviti posebno). Ganaš preliti preko kolaca i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi
seci na kocke i s uživancijom pojesti ivice koje nisu za serviranje ;)


www.coolinarika.com

Objavi komentar