Triple chocolate mousse cake
- on 17:21
- No comments
Tri sloja cokolade, kora cokoladna bez brašna, mousse sa dodatkom kakaa daje
baš poseban ukus, i na kraju kao kruna lagani beli mousse. Kod nas kao da je
Božic vec stigao. Cokoholicari su se svi oduševili.
Sastojci:
Kora (pleh 24 cm)
85g maslaca
200g cokolade najmanje 40 % kakaa
iseckane
1/2 kašicice instant kafe
1,5 kašicica vanila esencije
4 xl jaja odvojeno žumanci i belanci
prstovat soli
1/3 šolje šecera
Crni cokoladni mousse:
2 kašike kakaa gorkog za kolace
5 kašika tople vode
200g tamne cokolade minimum 40%
kakaa iseckane
375ml slatke mlecne pavlake 36 %m.m.
1 kašika šecera u prahu
prstovat soli
Beli cokoladni mousse:
1 kašicica želatina
1 kašika hladne vode za želatin
170g bele cokolade
375 ml slatke mlecne pavlake 36 % m.m.
Rendana cokolada za dekoraciju - opciono
Priprema
1. Maslac, sitno seckanu cokoladu, kafu - stavite u metalnu posudu i otopiti na vodenoj
pari dobicete glatku i sjajnu masu. Malo ohladiti. Masi dodajte žumanca, ekstrakt
vanilije i dobro promešajte rucno sa žicom za mucenje. Ostaviti sa strane. U posudi
mikserom umutiti belanca s prstohvatom soli u cvrst šaum. Dodajte šecer postupno,
kašiku po kašiku, miksajuci neprekidno. Trecinu šauma dodati cokoladnoj smesi i
pažljivo pomešati kašikom preklapajuci. Zatim dodati ostatak šauma, i lagano promešati
da belanci ne padnu. Pleh okrugli precnika od 24-25 cm namazati dno maslacom, staviti
pek papir. Stavite testo u pleh I poravnajte. Pecite na 160 ° C ventilator ili 175C
klasicna rerna oko 18-20 minuta. Pecena je kora kad se po površini stvori korica hrskva,
a cackalica iz centra kore ce imati testa u tragovima, pokoja mrvica. Izvadite iz rerne,
ostavite da se ohladi. Kora naraste, ali tokom hladenja treba da padne. Na tanjir za
tortu staviti koru okrenuti je naopacke da glatki deo bude gore, staviti obruc.
2. Kakao pomešati sa toplom vodom, ostavite da se ohladi. Otopiti cokoladu, malo
ohladiti. Dodati smesi s kakaom i vodom i mešati. Mikserom umutiti u cvrst šlag slatku
pavlaku sa soli, na samom kraju mucenja dodati šecer u prahu. Cokoladnoj smesi
dodajte 1/3 od tucene slatke pavlake i lagano rucno izmešajte. Dodajte ostatak slatke
pavlake i promešajte, pazeci da pena ne 'padne'. Preliti ohladenu koru sa mousseom,
poravnati da mehurici nestanu i ostaviti u frižideru 1h. Pripremiti beli mousse.
3. Naseckajte belu cokoladu i stavite u posudu. U drugoj maloj šerpici, izmešajte želatinu
s vodom i ostavite da nabubri. 125ml slatke pavlake ugrejati u šerpici, do tacke
vrenja. Sklonite sa šporeta, dodajte želatin i mešati da se istopi. Zatim odmah prelijte
seckani belu cokoladu, promešati s vremena na vreme kako bi se cokolada
istopila. Ohladiti na sobnu temperaturu. U posudu mikserom umutiti preostalu slatku
pavlaku u šlag. U vec hladnu cokoladnu smesu dodajte rucno mešajuci kašikom 1/3
šlaga, vrlo lagano izmešajte. Dodajte ostatak slatke pavlake i promešajte, pazeci da
pena ne 'padne'. Prelijte kremu preko crnog fila. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se
ohladi. Ukrasiti s naribanom cokoladom. Uživajte :-).
4. Izvor recepta je ODAVDE. NAPOMENA: * Kakao je HOLLAND KAKAOPOR * Cokolade su za
kuvanje menaž i bela Delhaize ili Premia * slatka pavlaka je Imlek plavo pakovanje
5. Slika izgleda kore sa druge strane.
Objavi komentar