Vecini domacica pecenje predstavlja posebnu stavku u znanju.Svi mi imamo
naše male tajne kako spremiti dobro pecenje koje smo nasledili od naših
majki, baka ili smo eksperimentisali dok nismo naišli na ono pravo, recimo
kao ja
Sastojci
dobar komad mesa
Priprema
1. Tajna dobrog pecenja se naravno prvobitno krije u vrsti mesa a tek na drugom mestu je
nacin pripreme koji naravno opet nije manje važan.Za junece pecenje naj bolje je
koristiti meso koje se nalazi na donjoj polovini lede blizu kicme.Naj mekši je file tj.
biftek, ali je on vecini van domašaja zbog cene.Ništa manje kvalitetno meso ali mnogo
jeftinije je rozbratna i rozbif koji se mogu naci po ceni obicnog buta
2. Meso možete kod mesara lako prepoznati cak i ako nije naznaceno.To su uglavnom
duguljasti komadi mesa na kojima se nalazi jako malo masnoce sa spoljne strane dok je
meso nemasno ili ponekad prošarano mikro kapilarima masnoce.
3. Meso obavezno kupite oko tri dana pre nego što ga želite pripremiti.Odpakujte ga
operite od necistoce, sitnih kostiju i sl., osušite papirnim ubrusom i sklonite u frižider
gde vam ne smeta .Meso mora biti na nekakvoj rešetkastoj podlozi da bi višak tecnosti
mogao kapati.Meso na ovaj nacin zri i dobija puniji ukus.
4. Pre pecenja meso izvadite oko 2 sata ranije iz frižidera, odstranite nožem eventualno
tvrde sasušene delove.
5. Pripremljeno meso prvobitno pecemo na vrelom suvom tiganju , bez masnoca, sa svih
strana oko 1.5 min da zatvorimo sve pore pre pecenja u rerni.
6. Meso zatim zacinimo po ukusu, ja volim jednostavne zacine za pecenje a to je krupno
tucani svež crni biber i morska so.Zacinimo bogato i dobro utrljamo u toplo meso.
7. Dok smo vršili pripreme rerna je vec ukljucena i greje se zajedno sa tepsijom na 125
stepeni celzijusovih ili na 250 F.Meso cim zacinimo stavljamo na zagrejanu tepsiju u
rernu na dalje pecenje.
8. Da se ne bi puno mucili kolko meso treba peci težinu vašeg mesa podelite sa 15.1 i
dobicete koliko minuta se ono mora peci ovo vam je minutaža za socno srednje
peceno(blago rozikasto, ne krvavo) meso. Sredina mesa ukoliko želite proveriti i
termometrom na kraju pecenja treba biti oko 140-150 f ili 60- 65 celzijusa.Ukoliko
želite polu peceno jace rozikasto ili krvavo peceno u proces pecenja ukljucite i
termometar za meso za polu peceno ubodite termometar u sredinu mesa temperatura
mora biti oko 135-140 f ili oko 60 celzijusa, za krvavo peceno temp je 125-130 f illi oko
50 celzijusa.
9. Gotovo pecenje odmah po vadenju umotamo u foliju i ostavimo da se odmori od 10 do
15 min.Temperatura u foliji poraste još oko 4 stepena pa na to treba paziti kada želite
krvavo peceno meso.
10.Ovako pripremljeno pecenje treba seci oštrim nožem na tanke šnite.Možemo ga
poslužiti toplo, hladno, u sendvicu, zaista je savršeno za sve varijante.
Objavi komentar