Rafaelo torta

Kremasta divotica ,za ljubitelje kokosa pun pogodak!



Sastojci

za koru
7 bjelanaca
200g šecera u prahu
150g kokosovog brašna
1/2 kesice praška za pecivo


krema
0,75l mlijeka
7 žumanaca
4 kašike šecera
2 kesice praška za puding od vanilije
1 vrhom puna kašika gustina
250g maslacaili margarina
100g bijele cokolade
100g šecera u prahu
i još
100g badema u listicima
300-400ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema

1. Upaliti rerenu na 180 stepeni. Umutiti cvrst snijeg od bjelanaca pa mu dodati šecer u
prahu i još mutiti, pa u tu smjesu istresti kokosovo brašno i prašak za pecivo.Dobro
ujednaciti i istresti u kalup za tortu 28 koji je obložen papirom za pecenje.Ubaciti u
rernu koja je vec zagrijana i peci ok 40 minuta.
2. Za kremu Odvojiti malo mlijeka od 0,75l pa ostatak staviti na šporet da zakuha.Umutiti
žumanca sa 4 kašike šecera da pobijele i dodati im mlijeko koje smo ostavili ,puding i
sve zajedno pomiješati u mlijeko na šporetu i skuhati kremu.U vrucu izlomiti bijelu
cokoladu i dobro izmiješati da se cokolada rastopi.
3. Tako spremljenu kremu istresem na tacnu malo pokvašenu vodom i prekrijem prozirnom
folijom .Brzo se ohladi ,a vi možete kako ste naucili.Umutiti maslac sa 100g šecera u
prahu ,ohladenu kremu istresti u zdjelu sa maslacem i sve fino izraditi mikserom da se
dobije glatka svilenkasta krema


4. Voditi racuna da krema i maslac budu otprilike iste temperature da se ne bi masnoca
ugrudvala i onda kremi skoro da i nema spasa.
5. Umutiti vrhnje u cvrst šlag i odvojiti 2-3 dobre kašike pa ih jednu po jednu umiješati u
kremu od pudinga.Važno je da to radite kašikom ,a nikako mikserom.Odvojiti jednu
zdjelicu tako dobijene kreme za ukrašavanje stranica torte,prekriti je providnom
folijom i ostaviti u frižider.
6. Slaganje torte Dobro ohladenu koru izvadimo iz kalupa i odvojimo papir za pecenje pa
je stavimo na tanjir za torte.Ponovo vratimo obruc od kalupa ,istresemo kremu
,posipamo sa listicima od badema (50g) poravnamo i nanesmo šlag ,bilo špatulom ili
špricom.Tortu ostavim nekoliko sati u frižider da se dobro ohladi i stegne.
7. Sa ohladene torte skinemo obruc i stranice premažemo sa malo kreme od pudinga i
zalijepimo ostatak listica od badema.Po želji je možete ukrasiti sa još šlaga ili
badema......
8. Napomena U receptu piše kalup 28 ,ja sam ovu tortu pravila u 26 jer sam htjela malo
visociju .U obadva slucaja torta je solidno visoka.Nekada pravim i kao kocke i tada koru
pecem u tepsiji dimenzija 36x23 cm, ne stavljam papir za pecenje ,vec pouljim i
pospem brašnom .Ovako je brže i kocke su stvarno fine,a bademe posipam na dekorisan
kolac.

Posluživanje
Poslužiti dobro ohladen!


izvor: www.coolinarika.com

Objavi komentar