Musaka je najlepsi kolac!!!....jeli vam nesto cudno u ovoj recenici? :) To je
epohalna recenica mog brata :) Kada ga pitamo " sta da bude za rucak?" samo
se zacuje ko iz puske "Musaka!" Pa evo da stavimo recept tog najlepseg kolaca
od mesa i krompira zvanog Musaka
Sastojci
1 kg. mesanog mlevenog mesa
svinjetina-govedina
1 kg. crvenog krompira
2 glavice crnog luka
lovorov list
bag zacin ili vegeta, biber
suseni ruzmarin- vrlo malo
suseni persun
1 kasika mlevene slatke paprike
ulja
brasna
Preliv
3 cela jajeta
malo mleka
3 kasike brasna
bag zacin
seme susama
Priprema
1. Iseckamo crni luk i dinstamo ga u ulju poklopljeno dok ne omeksa.
2. Dodamo obe vrste mlevenog mesa, lovor list i sve ostale zacine po ukusu osim crvene
mlevene paprike.
3. Meso uz povremeno mesanje vise proprzimo nego barimo.
4. Na kraju umesamo slatku papriku, dodamo ulja ako treba da meso ne bi bilo suvo, i 2-3
supene kasike brasna kako bi se meso sjedinilo i postalo kopaktno.
5. Energicno mesamo jer se brasno zalepi za dno posude.
6. Skinemo sa vatre i ostavimo sa strane.
7. Ocistimo krompi, operemo i isecemo na kolutove debljine 0.5 cm i osolimo ga da
krompir pusti vodu.
8. Vatrostalnu ciniju premazemo uljem i poredjamo po dnu red krompira, zatim uspemo
mleveno meso i po njemu gusto poredjamo ostatak krompira.
9. Poprskamo ga uljem, poklopimo i stavimo u rernu na 200 stepeni da se pece.
10.Nakon 40-tak minuta, vreme je jako tesko odrediti jer sve zavisi od tipa vase pecnice,
od posude u kojoj pecete musaku.
11.Najbolje je proveriti tako sto ubodete krompire odozgo i ako su mekani i tecnost je
isparila gotovo je.
12.Preliv pripremimo tako sto razmutimo jaja sa brasnom, mlekom bag zacinom i susamom.
13.Prelijemo ga preko musake i otklopljeno ostavimo da se zapece do kraja.
izvor: coolinarika.com
Objavi komentar