Domaci hljeb iz mamine kuhinje


Gotovo svaki dan kuhinja moje mame miriše na ovaj divan domaci hljeb! Na
isti nacin ja ga sada pripremam za moju porodicu.


Jednostavno




 
Sastojci


cca 1 kg brašna (po želji, bijelo ili
polubijelo - uspjet ce u svakom
slucaju), 4 prstohvata soli, 1
kesica digo germe od 7 g,

 cca 800 ml tople vode


Priprema


1. U dublju zdjelu staviti brašno, so i germu i umjesiti sa toplom vodom. Svo brašno treba
fino umjesiti a smjesa treba da bude mekana, tako da prst lagano propadne u nju.
Pazite da ne bude premekana, jer ce se tada razmiziti. U tom slucaju dodajte još
brašna. Ali sa ovim mjerama necete pogriješiti. Ostavite pokriveno da stoji dok ne
nadode (20-30 min ovisno o temperaturi prostorije).
2. Kad je smjesa nadošla kao na slici, premanite smjesu i opet ostavite da stoji pokriveno
pa da nadode i drugi put.
3. Nakon toga, radnu površinu pospite brašnom, a zatim izvaditi smjesu iz vangle, te od
nje formirajte dvije štrucne hljeba koje cete staviti u pouljenu tepsiju. I u tepsiji treba
malo odstojati, da hljeb nadode (10-tak min). Zatim ga pouljite i stavite u zagrijanu
rernu na 250 stepeni i tako pecite dok ne dobije finu bež boju, tj. dok ne zarudi. Onda
smanjite rernu na 150 stepeni i pecite još pola sata. Ako vam se ucini da je hljeb ranije
gotov, probodite ga nožem. Ako je nož suh, hljeb je gotov.


4. Izuzetno je važno da hljeb kad je gotov, stavite uz zid, da omekša (10-tak min, pazite
ne predugo, jer ce se odozdo skvasiti), a onda ga izvadite iz tepsije i umotajte u cistu
salovetu.


www.coolinarika.com

Objavi komentar