Jednostavno ako volite limun i palacinke ovo je kombinacija za vas.
Sastojci(6 osobe):
Za smjesu:
3 jaja
100g secera
2 limuna
500g glatkog brasna
2 praska za pecivo
1 vanilin secer ili jedna zlica
ekstrakta vanilije
1 prstohvat soli
300ml mlijeka
Priprema:
Za smjesu:
1. Uzmite tri vece posude.U prvu posudu odvojite 3 zumanjka i pomijesajte ih sa 100g
secera i naribanom koricom od 2 limuna i sa mikserom ih pjenasto izmjesajte.Kada
vidite da su se napravili baloncici ,znate da ste napravili dobar posao :) .
2. U drugu posudu pomijesajte sve suhe sastojke 500g glatkog brasna,2 praska za
pecivo,jedan vanilin secer i prstohvat soli.
3. U trecoj posudi sa mikserom istucite bjelanjke u cvrsti snijeg,miksajte oko 5 min dok
bjelanjak ne ocvrsne.
4. Sada uzmite prvu posudu sa smjesom od jaja,secera i limuna i polagano mikserom
pomijesajte sastojske iz druge posude (odnosno brasno).Kada smjesa postane pregusta
dodajte malo mlijeka i tako ponavljajte postupak dok ne pomijesate sve brasno.
5. Kada ste pomijesali sve brasno uzmite kuhacu ili veliku zlicu i lagano u smjesu
umijesajte istuceni snijeg od bjelanjaka.Na kraju kada ste dobro pomjesali sve sastojke
smjesa mora izgledati kao gusti frape od banane s mjehuricima na vrhu .
Za pecenje:
1. E sad bitan korak je da dobro zagrijete tavu.Ja bas koristim tavu za palacinke jer se
brze zagrije,a mozete i teflonsku ili keramicku.
2. Uzmite kist ili komad kuhinjskog papira i premazite tavu s uljem.
3. Oko 1-2 minute zagrijete tavu na jakoj vatri,a zatim smanjite na srednju jacinu.
4. Uzmite vecu seflju i skoro do vrha zagrabite smjesu,a zatim je polagano izlite na
sredinu tave.
5. Vec nakon jedne minute na gornjoj strani palacinke ce se pojavit mjehurici,to je znak
da je okrenete.Ako nemate spahtlu uzmite manji noz i njime okrenite palacinku.
6. Pecite palacinku jos oko minutu i stavite je na tanjur sa strane.Svaka palacinka bi
trebala biti debljine oko 1 cm.Ponavljajte postupak za svaku palacinku.To je to dobar
vam tek.
Posluživanje:
Kao sto sam naveo ove palacinke su dovoljno dobre da ih jedete same,no nisu iskljuceni ni
ekstra dodatci.Ja sam ih isprobao sa demom od malina i jagoda i moram priznat da su tek
tada prava secerna bolest. Takoder dobitna kombinacija je tri palacinke,izmedu svake sa
kuglicom sladoleda od vanilije,maslacem od kikirikija i prelivene sa rastopljenom mljecnom
cokoladom i preljevom od karamele.
Objavi komentar