Sitnih kolaca za Božic, Novu Godinu i slave nikad dosta...evo još jedne ideje, ako volite rafaelo kuglice volecete i ovaj rolat.
Sastojci(8 osobe):
Sastojci za karamel keks:
100 g šecera
175 ml mleka
150 g mlevenog plazma keksa
Sastojci za rafaelo premaz:
3 kašike vode
60 g šecera
100 g putera
100 g mleka u prahu
50 g mlevenog kokosa
i još
1 list oblande velicine 30cm X 23cm
Priprema:
1. U manju šerpicu staviti šecer i na nižoj temperaturi ostaviti da se otopi dok ne dobije
lepu karamel boju, dodati mleko ( umesto mleka može i voda ) i kuvati, mešajuci dok se
šecer potpuno ne otopi. Dodati samleveni keks i sve brzo dobro sjediniti.
2. U originalnom receptu ne kaže da li list oblande prethodno držati izmedu dve vlažne
krpe da omekša ( ja sam se bojala da mi oblanda ne pukne prilikom motanja pa sam je
ipak držala vrlo kratko izmedu dve vlažne krpre ) premazati karamel keks preko lista
oblande.
3. Uporedo sa kuvanjem prvog fila kuvati i drugi fil, da bi oba bila topla kad se premazuju.
( sledeci put cu probati sa toplim filovima preko oblande bez da je stavljam izmedu dve
vlažne krpe pa cu videti da li cemi oblanda puci prilikom motanja )
4. U šerpicu staviti puter i šecer sa tri kašike vode i na srednjoj temperaturi, mešajuci,
pustiti da se otopi. Skloniti sa šporeta i umešati mleko u prahu i kokos i sve dobro,
mešajuci žicom za mucenje sjediniti. Ovu kremu premazati preko karamel keksa i uviti
u rolat.
5. Uviti u najlon foliju i ostaviti na hladnom mestu da se dobro ohladi. Ohladeno seci na
šnite 2-3cm široke. Najbolje je koristiti oblandu sa vecim kockama ( vizualno lepše
izgledaju kad se iseku nego sa sitnim kockama. Ja sam koristila sa sitnim kockama jer
nisam imala druge a originalni recept je sa krupnijim kockama ) Kada premazujete
oblandu krupne kocke okrenite prema radnoj površini a premazati stranu koja je ravna.
Prijatno!!!!
Objavi komentar