Socni i mekani pileci batak u hrskavom i neobicnom tijestu...
Sastojci(2 osobe):
Piletina & marinada:
4 pileca batka
2 režnja cešnjaka
malo limunovog soka
2 žlice maslinovog ulja
2 grancice svježe majcine dušice
sol, papar, Vegeta
Tijesto:
2 jaja
50 g mljevenih zobenih pahuljica
50 g glatkog brašna
75 g kukuruznog brašna
žlicica praška za pecivo
200 ml mineralne vode
grancica majcine dušice
sol, papar
Priprema:
Piletina & marinada:
1. Pilece batke operite i posušite pa ih natrljajte solju, paprom i Vegetom.
2. Dodajte sitno sjeckani cešnjak, limunov sok, ulje i listice majcine dušice te dobro
promiješajte. Ostavite da odstoji na hladnome najmanje 30 min.
Tijesto
1. Mljevene zobene pahuljice pomiješajte sa obje vrste brašna i praškom za pecivo.
2. Jaja istucite pjenjacom uz dodatak soli i papra. Zatim im naizmjence dodajte mješavinu
brašna i mineralne vode uz stalno miješanje, pazeci da ne bude grudica.
3. Na kraju po želji dodajte listice majcine dušice pa tijesto ostavite da odstoji 30 min u
hladnjaku. Kada tijesto odstoji biti ce dosta gusto, što je i poželjno jer tada nece moci
iscuriti sa mesa.
4. Batke izvadite iz marinade i lagano otresite suvišnu tekucinu sa njih. Zatim ih dobro
uvaljajte u tijesto i stavljajte na zagrijano ulje. Pržite ih na laganoj vatri sa svih strana
dok ne dobije lijepu zlatnu boju, a zatim ih izvadite na kuhinjski papir da upije suvišnu
masnocu.
5. Od ostatka tijesta možete napraviti ukusne pogacice. Tijestu dodajte još 1-2 žlice
kukuruznog brašna kako bi bilo još malo gušce. Žlicom vadite tijesto i stavljajte ga na
isto ulje na kojem se pekla piletina oblikujuci okrugle pogacice. Pržite ih sa obje strane
vrlo kratko, tj. dok ne dobiju lijepu boju, a zatim ih izvadite na kuhinjski papir.
Posluživanje:
Ovako pripremljenu piletinu poslužite uz pogacice i salatu po izboru.
Umjesto pilecih bataka, možete upotrijebiti i pileci file, a ako nemate zobene pahuljice ili
ih ne volite, umjesto njih stavite još kukuruznog brašna. Dobar tek!
Objavi komentar