Karamelina


Nedavno sam pravila prefinu tortu s lješnjacima i karamelom od Mily...
Najviše od svega mi se svidio fil od karamele... Došlo mi je da si skuham samo
tu kremu i stavim je u šalice... Dodala sam u fil još malo karamela i puding s
okusom karamele :D i kombinirala kremu s beze korama od moje Bijele
kraljice i ispala je stvarno fantasticna...

 
Srednje zahtjevno





Sastojci


Beze kore
10 bjeljanjaka
200 g sitnog šecera
1 žlicica jabucnog octa
maaaaaalo soli (par zrnaca)
Krema
1 l mlijeka
10 žumanjaka
250 g karamela od lješnjaka
120 g gustina
40 g (vrecica) pudinga s okusom karamele


150 g šecera
100 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
noisette krema
300 g milkine noisette cokolade
200 ml slatkog vrhnja


Priprema


Izraditi 5 bjeljanjaka s malcice soli. Kad su napola ulupani, malo-pomalo dodavati šecer
i na kraju jabucni ocat. Ulupati u cvrsti snijeg.
Peci u limu #26, obloženom papirom za pecenje - sat vremena na 150 stupnjeva.
Ponoviti postupak i s drugih 5 bjeljanjaka. - kako bi dobili dvije kore tj. dva biskvita.
Skuhati kremu: Karamele otopiti u 2 dl mlijeka. Kada se otope preliti s 5 dl mlijeka. Dok
to prokuha, izmiješati žumanjke, gustin, puding i šecer s preostalih 3 dl mlijeka i to
ukuhati u karamele. U ohladeno dodati izdradeni maslac, a potom i izradeno slatko
vrhnje.
Za ganache: Ugrijati 100 ml slatkog vrhnja i u vruce staviti 150 g cokolade. Ovo ce
trebati ponoviti još jednom, kada se prvi sloj malo "stegne".


Slaganje: Na tacnu staviti obruc od torte, na dno beze koru, na nju polovicu kreme, a
preko kreme malo prohladen ganache. Kada se malo "stegne", na ganache druga beze
kora, druga polovica kreme i drugi dio ganacha. Posuti krupno sjeckanim prepecenim
lješnjacima.
Može se odvojiti dio kreme i njome ukrasiti torta, kao što sam i ja napravila... Mekana
je i jako podatna, a tek ukusna...


www.coolinarika.com

Objavi komentar