Jelka kocke


Evo opet jednog recepta moje seke. Meni super kolac, velika tepsija, visoke
kocke....

1h i 30min Srednje zahtjevno




 
Sastojci


12 osobe
Kore
2 kore lisnatog tijesta
Biskvit
6 jaja
25 dag kristal šecera
10 dag mljevenih oraha
6 jušnih žlica brašna
1 vanilin šecer
1 prašak za pecivo


1 žlica ulja
Krema
1 litra mlijeka
6 jušnih žlica gustina
2 vanilin šecera
10 dag kristal šecera
10 dag šecera u prahu
25 dag margarina


Priprema


1. Krema:
Staviti kuhati mlijeko, gustin, kristal šecer i vanilin šešer i postepeno miješati dok ne
osjetimo da se pri dnu pocinje lagano zgrušavati, tada miješati neprestano dok krema
ne zakuha. Kuhati još 2 minute uz lagano miješanje pa maknuti sa vatre da se ohladi.
Povremeno promiješati da se ne napravi korica.
2. Ispeci dvije kore lisnatog tijesta.
3. Biskvit:
Umutiti cvrsto bjelanjce sa prstohvatom soli i dvije žlice šecera.
Žumanjce mutiti sa vanilin šecerom i preostalim kristal šecerom dok se šecer ne
rastopi. U to dodati žlicu ulja, brašno sa praškom za pecivo i orahe. Kad smo sve umutili
u to dodati snijeg od bjelanjaka i saviti peci u vecu tepsiju - obavezno na papir za
pecenje.
4. Dok se biskvit hladi završiti kremu. Pjenasto umutiti margarin sa šecerom u prahu.
Ohladenu kuhanu kremu malo izmiksati pa dodati umucen margarin.


5. Kako bi se bolje sljepila krema, sa biskvita skinemo onaj tanki gornji sloj koji se lako
odvaja.
6. Slaganje:
Pola kreme namazati po biskvitu zatim na to staviti jednu koru lisnatog (okrenutu
naopacke), zatim pokriti drugom tepsijom i sve zajedno preokrenuti, biskvit lagano
potisnuti po cijeloj površini da se krema sljubi sa lisnatim koji je sad na dnu. Skinuti
papir sa biskvita pa ga opet premazati kremom i pokriti korom lisnatog tijesta (sad
ispravno okrenuto).
7. Staviti ha hladno ili u hladnjak, odrezati na kocke i posuti šecerom u prahu.

www.coolinarika.com

Objavi komentar