utorak, 6. siječnja 2015.

Predobar kolac za samo 35 minuta!

Pržen i isjeckan lješnik je nezamjenljiv u poslasticama. Opna lješnika se najlakše skida tako što se lješnici stave u rernu i zagrijavaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju.
edf1dcee836601d83895c958e5e34da4
Sastojci:
  • 100 g putera
  • 50 g šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 250 g mljevenog keksa
  • 100 g isjeckanih lješnika
  • 50 g soka od pomorandže
  • 400 ml obranog mlijeka
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 2 kašike šećera
  • 50 g putera

Glazura

  • 100 g čokolade
  • 30 g putera
  • malo vode

Priprema

Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od pomorandže, a zatim sve promješati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa. Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i dobro umutiti.
Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode). Bajaderu ohladiti i isjeći na kocke.

Kao i sve poslastice za čiju pripremu se koriste puter i čokolada i ova sadrži znatno veću količinu kako ukupnih masti, tako i zasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju proces ateroskleroze pa budite i vi na oprezu.

Nema komentara:

Objavi komentar