Kremasta torta

torta prerezana


Sastojci:

5 bjelanaca
10 ravnih kasika secera
5 kasika sjeckanih oraha
3 kaicice prezle
malo sirceta

Fil

1/2 l slatke pavlake
100 gr prah secera
100 gr secera
5 vanila
5 zumanaca
1 kesica zelatina
80 gr tamne cokolade sa 70% kakaa

Posip

14 piskota(malo pakovanje)
3 kasike mljevenih oraha ili ljesnika
malo mlijeka, ruma ili carolansa

Odozgo

2 slag krema od cokolade

Priprema

1. Za koru umutiti bjelanca sa sircetom, dodai secer i dobro umutiti da bude cvrst snijeg
pa dodati orahe i prezle. Peci na 180 C da se kora fino isusi.
2. Umutiti pavlaku.
3. Zelatin natopiti u 5 kasika hladne vode.
4. Zumanca umutit sa secerom i vanilom i skuvati na pari pa u vruce dodati 1/2 zelatina i
ostaviti da se ohladi.
5. Cokoladu istopiti i pomijesati sa 1/2 zelatina i malo prohladiti ali paziti da se cokolada
ne stegne.
6. Pavlaku podijeliti na pola pa u jedan dio dodati zumanca a u drugi prah secer i
cokoladu.
7. Sloziti koru, tamni fil, pola posipa, poprskati mlijekom ili carolansom ili rumom, svijetli
fil, posip, poprskati mlijekom ili carlansom.
8. Ostaviti u zamrzivac jedno 2 sata pa ukrasiti slagom



Objavi komentar