nedjelja, 28. prosinca 2014.

Bajadera torta



Sastojci:

Biskvit:

8 jaja
8 zlica kristal secera
3 zlice kakaa
5 zlica ostrog brasna

Nadev:

300gr mlevenog keksa plazma
300ml mlakog mleka
250gr maslaca
250gr secera u prahu
150gr proprzenih mlevenih lesnika
2 paketica vanilin secera

Glazura:

5 zlica secera
5 zlica mleka
5 zlica vode
1 zlica ulja
20gr maslaca
4 zlice kakaa

Priprema:

1. Priprema biskvita
 1. U šam od bjelanaca i šecera dodaj žumanca i lagano špatulom umiješaj prosijano
brašno i kakao.
 2. Peci u kalupu na papiru za pecenje i peci u zagrijanoj rerni na 180 C dok se biskvit
ne odvoji od
 stranice kalupa. Ohladi i isjeci na 3 dijela.
2. Priprema nadjeva
 1. Nadjev pripremi tako što ceš pjenasto umutiti maslac sa šecerom u prahu, te dodati
mu keks koji si
 prelio/la sa mlakim mlijekom i u koji si dodao/la vanilin šecer.
 2. U ovu smjesu dodaj mljevene lješnjake koje si prije toga malo propržio/la u tavici
(bez masnoce).
 3. Prerezani biskvit nafilovati i ostaviti ga oko sat vremena u frižideru da se nadjev
stegne.
3. Priprema glazure
 1. U meduvremenu pripremi glazuru od pomenutih sastojaka (sve zajedno stavi u
posudu i zagrij do vrenja), te mlakom glazurom prelij tortu i ostavi je par sati u frižideru,
da se i glazura stegne.

Posluživanje:

Gore napisani recept je kopija originala.
 Na slici torte koju sam napravila je sve isto kao u originalu sem glazure koja je mix tecne
slatke pavlake sa gorkom cokoladom (250ml - 300gr srazmerno)

Nema komentara:

Objavi komentar